Украинците в България ще станат по-уязвими след като държавната помощ приключи. Те ще трябва сами да търсят дом и работа. Затова е възможно да станат обект на трафик на хора. Това стана ясно от думите на Росица Янева, секретар на Бургаската комисия за борба с трафика на хора, цитирана от БНР.

"В момента няма доказани такива случаи, работи се по няколко за изнасилване и побой над украинки, но не ясно още дали се касае за трафик", каза Янева. 

Разбиха престъпна група за трафик на хора в София

Разбиха престъпна група за трафик на хора в София

Четирима души са задържани

Над 20 служители от полицейските управления в Приморско, Созопол, Бургас, Поморие и Несебър, които имат отношение към регистрацията на търсещи временна закрила бежанци от Украйна, участват днес в обучение на тема "Превенция и противодействие на трафика на хора".

Според експерти от местната комисия за борба с трафика се очакват случаи на трафик с украинци след края на държавната програма за подкрепа.

Трима българи са осъдени в Кипър за трафик на хора

Трима българи са осъдени в Кипър за трафик на хора

Подлъгали жена с обещание за брак…

Независимо, че сега няма доказани случаи, реално броят на жертвите на това престъпление може да е много повече. Причината е, че самите жертви не сигнализират и че трудно се доказва престъплението.

Според статистиката в област Бургас, всяка година има между 40-50 пострадали жертви на трафик, като 2/3 са за трафик на бременни в Гърция и Кипър, и продажба на новородените им бебета там.

Четирима българи са задържани в Мароко за трафик на хора

Четирима българи са задържани в Мароко за трафик на хора

Това е станало на летището в Казабланка