Сложна съдова операция направиха онколозите от СБАЛ и съдовите хирурзи от „Софиямед", съобщиха от болницата.

Хирурзите направиха съдова реконструкция на сънната артерия на 57-годишен мъж с рак на ларинкса и метастаза в шията.

Лекарите отстраниха злокачествен тумор с диаметър 7 см. от шията на пациент, обхванала сънната му артерия. Това е наложило съдовите хирурзи да премахнат и целият му десен каротис(сънна артерия). По този начин лекарите са дали шанс за живот на пациента. На мястото на отстранената сънна артерия и нейните разклонения специалистите са поставили съдова протеза.

Сложната операция е направил завеждащия отделението по съдова хирургия д-р Димитър Марков,д.м. и съдово-хирургичен екип на „Софиямед", съвместно със завеждащия на отделението по УНГ болести в СБАЛ по онкология ЕАД, София доц. д-р Кирил Попов.

До този момент в България никой екип не се е ангажирал с толкова сложна операция по радикално премахване на злокачествено образувание в шийната област с ангажиране на сънната артерия.

Пациентите рядко се насочват към операция когато става въпрос за туморни образувания на сънните артерии и тяхното отстраняване, тъй като става въпрос за много сложни интервенции, каквито се извършват от малко специалисти и лечебни заведения у нас. Надяваме се, че чрез направената операция и назначената медикаментозна терапия след нея ще дадем максимално голям шанс на пациента за оздравяване", коментира д-р Димитър Марков, завеждащ на отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед".

От „Софиямед" обявяват безплатни диагностично-консултативни прегледи.

Специалистите от отделението по съдова хирургия ще преглеждат на 24, 25, 26-ти юни от 14:00 до 16:00ч. в новия БЛОК 2 на болницата, намиращ се ул. „Димитър Моллов" 10 след предварително записване на телефон 0700 31 0510700 31 051.

Прегледът ще включва и диагностика с ехо доплер, съобщават от болницата.