Новото време: Абсурдно е МВР да се разследва само
Филчев: Промените в НПК обслужват конкретни интереси

парламент Министри, кметове и други висши представители на властта, извършили престъпления, ще бъдат разследвани от полицейски дознатели. Това решиха днес депутатите от правната комисия, които до края на седмицата трябва да отчетат готов за пленарна зала проект за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.

На дебат бяха подложени текстовете, предложени от Министерски съвет, от СДС и от отхвърления на предишно заседание проект на “Новото време”.

С промяната в текста за престъпления по служба народните представители не се съобразиха с един от основните критерии, предложени от Младен Червеняков за определяне на разследващия орган, а именно – личността на извършителя.

Нееднократно по време на дебата в комисията бе поставен въпросът делата от особена фактическа и правна сложност да останат в правомощията на следствието.

Депутатите обаче приеха, че престъпленията срещу кредитната, осигурителната, данъчната и финансовата системи, закононарушенията, свързани с оръжие, организирането на престъпни групи, деянията, извършени по непредпазливост не са сложни и могат да се водят от дознателя.

Михаил Миков нарече това разпределяне на текстове от Наказателния кодекс между дознание и следствие “пазарлък ти на мене, аз на тебе” и подкрепи идеята на Йордан Соколов за създаване на работна група, която прецизно да определи отговорностите на двете институции.
Според Миков има тежки престъпления, които са лесни за доказване и обратно – леки, доказателства за които се събират изключително трудно.

Предложението на Соколов не бе прието, заради съкратените срокове, в които проектът трябва да е готов.

За възможност прокурорът да преценява накъде да се насочи дадено разследване и за правото му в хода на работата по него да го трансформира настояваха Татяна Дончева и Бойко Рашков. Това обаче се разминава с директивите на Европейския съюз, откъдето преди време императивно настояха възможността за преобразуване на дознания в следствени дела и обратно да бъде заличена от наказателното ни законодателство.

Големият брой разследвания, които ще стоварим като лавина върху МВР, ще затрудни органите, на които разчитаме да разкриват престъпленията, а ще изпразним от съдържание следствието, смята Бойко Рашков.

Татяна Дончева предложи като начало по-голямата част от делата да се водят в следствието, където има подготвени кадри, а когато след година-две дознанието натрупа опит, прокурорът да решава според капацитета на институцията по места на кого да го даде.

Митническите нарушения и престъпления остават в правомощията на митническите дознатели към Министерството на финансите, въпреки възраженията на редица депутати, че за 2 години нито едно дело, водено от тях, не е дало реален резултат.
Двата варианта – контрабандата да се разследва от МВР или от следствието – бяха отхвърлени и така се удовлетвори желанието на министър Георги Петканов, който категорично се обяви за запазване на статуквото.

Агентите под прикритие и контролираните доставки отпадат като текстове в проекта за промени в НПК с аргумента, че стана дума не за процесуален способ, а за оперативен метод за събиране на доказателства. Като такива мястото им е в Закона за специалните разузнавателни средства, прецените депутатите.