"Пътна полиция" е съставила повече от 1570 фиша за нарушения на пешеходци. За пресичане на нерегламентирани места са съставени повече от 1110 наказателни документа и актове.

Данните представи инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция" по повод приключилата полицейска акция и стартирането на нова такава.

Тя обясни, че до 25 юни в обхвата на полицията попаднали пешеходците, неправоспособни водачи до 18-годишна възраст и отнемане предимство на пешеходци.

За преминаване на пешеходци на червен светофар са съставени повече от 50 наказателни документа на национално ниво.

На територията на страната по отношение на водачи на МПС са съставени повече от 5 500 акта за установени нарушения и са издадени повече от 13 800 фиша. Повече от 1000 заповеди за прилагане на административни глоби спрямо водачи или собственици на автомобили са наложени в периода на акцията на полицията.

От 25 юни до 1 юли била проведена полицейска операция към мотоциклетисти, три и четири колесни средства. Направени са повече от 4 500 проверки, като са установени 1600 нарушения. Съставени са 558 акта, издадени са 981 фиша за установени нарушения на място. Хванати са повече от 80 водачи без защитни каски. 11 са установените случаи за управление на МПС след употреба на алкохол.

Връчени са повече от 3 500 електронни фиша на нарушителите. Установени са и повече от 80 неправоспособни водачи, като от тях 14 наброй са в Плевен. Установени са нарушения на 67 пътници, като най-големият брой на извършените проверки в Плевен, Пловдив и Благоевград. Най-много нарушения полицията е отчела в Плевен, Пловдив и Русе.

Предстои през летните месеци полицията да проверя транзитния трафик, както и засиленият трафик за морето. За пътно транспортния травматизъм полицията отчита намаление, а данните все още се обработват.