Малко преди края на извънредното пленарно заседание депутатите от БСП и ДПС напуснаха сградата на Народното събрание, след като десетки полицаи обособиха за тях достатъчно място да си тръгнат от работното място.

В сградата на парламента останаха само депутатите от ГЕРБ, които не е ясно какво чакат.

Част от загражденията пред парламента за махнати, за да може депутатите да си тръгват с личните си автомобили, като завиват по посока Министерски съвет.
Над 100 тежко екипирани служители на реда са обградили демонстрантите, за да може пътят на народните представители да не бъде препречван от протестиращи.

Недоволните граждани обаче замерят колите на депутатите с празни пластмасови бутилки, балони напълнени с вода и други дребни предмети. Няколко пиратки също полетяха към жълтите павета под гумите на народните представители.

Изключително шумно бе освиркан финансовият министър Петър Чобанов, който присъстваше в Народното събрание за представяне на проектобюджет 2014.

Протестиращите освиркват бурно всеки автомобил, който минава покрай тях, но все още не се опитват да пробият полицейския кордон. Броят на служителите на реда обаче не спира да се увеличава, като полицаите и жандармеристите са доста повече от протестиращите.

Междувременно точно пред главния вход на храм-паметника „Свети Александър Невски" бурните младежи се опитаха да разцепят живата верига от униформени, които се бяха хванали за ръце, за да не може веригата да бъде прекъсната.

Протестиращите реагираха на новината, че депутатите ще направят опит да напуснат сградата на парламента. Младежите тръгнаха към полицаите, докато скандираха „Без агресия".

След като униформите успяха да ги изблъскат и не се подадоха на удара на протестиращите студенти, младежите насядаха на паветата и мирно зачакаха.

Изключително голям е броят на представителите на органите на реда в района около храм-паметника. Техните щитове обаче са поставени на земята, което бе посрещнато с аплодисменти от протеста.

Протестиращите младежи се бяха заканили, че няма да позволят на нито един народен представител да си тръгне и помежду си обменят информация дали от някъде не може да бъде направен процеп и депутати да излязат, но не успяха да изпълнят заканата си.

Служители на МВР от провинцията дойдоха да подкрепят своите колеги в района около сградата на НС, където вече пети час студенти и граждани скандират „оставка" и „червени боклуци".

Макар че е изключително засилено полицейското присъствие и полицаите са в пъти повече от протестиращите, за подкрепа дойдоха полицаи от други градове.
По-рано протестиращите не искаха да пропуснат колите на МВР, защото може би заподозряха, че със същите коли ще се опитат да излязат депутатите.

Тогава се намесиха спецчастите, които избутаха внимателно събралите се граждани и направиха път на полицейските коли.

В момента студентите, които от дни насам искат оставката на правителството пеят химна и не искат да отстъпят дори крачка назад от исканията си. Плътно пред тях обаче са застанали униформените, които не позволят напрежението да ескалира.

Депутатите от ГЕРБ си тръгнаха последни от сградата на НС. стана ясно, че те са изостанали от колегите си, за да направят едно импровизирано съвещание по актуалните въпроси за гласуването на проектобюджет 2014.

Красимир Велчев заяви пред журналистите, че заедно с Цецка Цачева ще си тръгне пеша, а няма да се крие от гражданското недоволствие с леки автомобили и зад полицейски кордони.

Част от депутатите на ГЕРБ наистина си тръгнаха пеша през задния вход към „Александър Невски", където броят на полицаите също надвишава обичайния. Стана ясно, че утре народните представители от ГЕРБ категорично ще присъстват в зала, за да гласуват против бюджета на управляващите за следващата година.