330 от общо 684 кандидати за свободните 111 бройки за нови нотариуси са с нередовни документи. Това става ясно от издадените от правосъдния министър късно в четвъртък две заповеди, които са публикувани на сайта на ведомството, съобщава БГНЕС.

Едва 354 са допуснатите юристи до писмения изпит за нотариуси. Останалите 330 кандидати имат седемдневен срок, в който да отстранят грешките в документацията си. След този срок кандидатите с нередовни документи губят правото си на участие в конкурса. Високият брой на нередовните документи може да доведе до допълнително напрежение и хаос преди първия от пет години конкурс за нотариуси.

Припомняме, преди два месеца съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев сигнализира прокуратурата, че името му се замесва от неизвестни лица във Варна в схема за "уреждане" на изпита за нотариуси. По думите на Кънев "успешното" явяване на конкурса струвало над 200 000 лв.

Вакантни места за нови нотариуси са обявени в 60 съдебни района. Нови нотариални кантори няма да се отварят в София, Варна и Несебър, а в Бургас и Пловдив местата за нови нотариуси са съответно две и три. Причината за изключването на София, Варна и Несебър от конкурса е надвишеният лимит, според който на всеки 10 000 жители трябва да има по един нотариус.