"Границата почти не се пази", предупреди бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов по повод инцидента с убития нелегален мигрант край Средец пред bTV.

"Не полицаите са виновни, а тези, които трябва да управляват и организират охраната на границата", убеден е експертът. Външният министър Даниел Митов бе категоричен, че България трябва да пази границите си.

Според него, декларираната позиция от страна на ръководството на МВР и Гранична полиция, че това е най-добре охраняваната граница на ЕС, не е вярна и всеки, който желае, може да я премине.

"Преди 3-4 години 1200 души от Гранична полиция бяха съкратени, вместо да се съкрати администрацията", напомни Радулов1.

Интегрираната информационна системата на границата била лошо проектирана и построена. Радулов защити униформените и бе категоричен, че не трябва да бъдат оплювани. По повод идеята да бъдат наградени, той коментира, че граничните полицаи са си свършили работата по опазване на българската граница. Това обаче не е повод за награждаването им.

"Няма спор, че трябва да се проявява хуманизъм, когато има бягащи от военни действия и ние го доказахме като страна - пускахме бременни жени, семейства с малки деца", коментира проф. Радулов.

Той разказа и техните действия по-нататък. „Аз бях свидетел как изхвърляха от близкото до Нов български университет общежитие одеяла, торбички с храна", коментира Радулов. В конкретния случай край Средец става въпрос за нов профил нелегално преминаващи границата: "Групирани, организирани хора, които влизайки в страната, са извършили минимум две престъпления по нашия закон. Очевидна е и агресивността на тези хора", подчерта експертът по сигурността.

Двама бивши вътрешни министри обявиха, че нелегалното пресичане на границата е престъпление. Още...

„54 души групово са извършили няколко престъпления, аз това го наричам организирана престъпна група - минават границата, нямат документи и указват съпротива", коментира Радулов. Според него мигрантите са искали да преминат България без да бъдат регистрирани и да отидат в някоя от съседните страни на път за Германия.

Според източник на Нова телевизия, застреляният чужденец, навлязал незаконно в територията на България, е бил мъж на 56 години. Полицаи предполагат, че може да е бил водач на групата, тъй като местността е трудно проходима и без водач няма как да се ориентират хората.

В репортаж от Средец местните жители твърдят, че нелегалните мигранти са навсякъде.

"Аз съм ловджия и ловувам в село Богданово. Миналата събота им намерихме лагера - в самата гора", каза жител на града.

Същата гора в Странджа планина, през която по думите на местните всеки ден преминават десетки нелегални мигранти, които вече не са сирийци.

Темата коментира и говорителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН Борис Чеширков пред bTV. Според него „не бива човешки живот да бъде губен от огнестрелна рана на границите на Европа, особено когато става въпрос за човек, идващ от страна, от която са произведени много бежанци".  Именно търсенето на убежище било инструмент за спасяване на човешкия живот.

Агенцията за бежанците на ООН имала огромно уважение към Гранична полиция.  Чеширков констатира липсата на законови пътища към Европа. „Няма хуманитарни визи, които да позволят на хората по законов път да достигнат там, където ще намерят сигурност", коментира той.

Външният министър Даниел Митов бе категоричен, че: "Каквито и да са международните реакции по повод случая край Средец, България ще защити репутацията си", се зарече външният министър Даниел Митов в ефира на телевизията.

На същото мнение, - че България трябва да пази границите си, е и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Разследването трябва да покаже не само дали граничните полицаи са превишили правата си, а и с какви намерения въпросната група хора е пресякла границата", заяви дипломат номер 1.

"Държавата има отговорност по опазване на границите към българските граждани и към ЕС, защото България се явява външна граница за Съюза", каза той.

Митов подчерта, че никога не сме отказали на хора, бягащи от войната и от нестабилни региони,  да бъдат регистрирани и защитени. Това обаче трябва да става по съответния ред. "Нелегалното пресичане на границите е престъпление", напомни външният министър. "Не можем да сме сигурни, че това са бежанци, търсещи закрила. Не винаги идващите от Афганистан имат право на статут на бежанци", подчерта Митов.

„Гранична полиция" е подложена на огромен натиск и хората работят под огромно напрежение, призна Митов. Според него се касае за инцидент и никой не е направил нещо умишлено.

Според дипломат номер 1 правилно премиерът Бойко Борисов е напуснал срещата на върха и се върнал в България. "На Европейския съвет се случило нещо много важно -  изработеното от българската страна писмо се е превърнало в основа на бъдещата политика по отношение на миграцията, а именно - да се подкрепят страни извън ЕС като Турция и Ливан", стана ясно от думите на Митов.

На това заседание бе предложено трето тълкувание що е то "Горещи точки".