Само няколко дни остават на родителите да заведат децата на зъболекар за безплатно поставяне на силанти.

Това са специални материали, с които се изгражда защита на зъбите от бактерии и кариеси. В края на ноември ще приключи първият етап на кампанията, която е финансирана от Здравното министерство.

Най-подходящи за тази профилактика са децата от 5 до 9-годишна възраст. В този период шестите зъби на децата узряват и се минерализират и точно тогава трябва да се предпазят със силанти.

"Cилантите са дентален материал, който покрива вдлъбнатините на постоянните дъвкателни зъби и по този начин стават бариера срещу бактериите, които причиняват зъбния кариес", обясни д-р Ирена Божидарова от Дентална клиника "Юниордент", цитирана от БНТ.

Единственото условие е зъбите, върху които ще се поставят силанти - да са здрави. Добре е родителите да побързат, за да се възползват децата от безплатната профилактика.

Програмата има сайт - www.oralnaprofilaktika.bg, както и безплатен телефон 0 800 1 45 46. Родителите могат да се обърнат за информация за денталните лекари, които са ангажирани в тази кампания, поясни д-р Божидарова.

Националната кампания на Българския зъболекарски съюз за профилактика със силанти продължава вече 2 месеца. През октомври са обхванати около 4 000 деца, но възможностите са 5 пъти повече.