Постът като главен секретар на МВР не е самоцел за мен. Това обяви пред журналисти на брифинг пред сградата на СДВР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Поводът за коментара му е позицията на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които поискаха още утре Министерски съвет да постави въпроса за отстраняването на главния секретар на МВР, шефовете на ДАНС и на ДАТО. Сред мотивите за пожеланата оставка на Лазаров е уронване престижа на МВР по повод операцията в Лясковец и ситуацията с КТБ.

Лазаров посочи, че не се притеснява за резултатите, които са постигнати, докато е на поста.

Според него за операцията в Лясковец са се изговорили много неща, но не били установени нито грешка, нито нарушение на главния секретар.

И днес Светлозар Лазаров потвърди, че няма какво да коментира по операция "Червей". Информацията, с която разполагал е това, което научава от медиите.

Лазаров не коментира и сутрешното изявление на шефа на звеното за контрол върху СРС Бойко Рашков, който заяви пред журналисти във Висшия съдебен съвет, че главният секретар е бил заобиколен, въпреки че именно той трябва да разписва всички СРС. След като се е заела съдебната система със случая, едва ли е необходимо главният секретар да коментира, е категоричната позиция на Лазаров.

Той определи като "внушения" съмненията за напрежение в отношенията му с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Главсекът бе запитан по тази тема, предвид факта, че силовият министър многократно е заявявал преди промяната на Закона за МВР, че след като тя стане факт, Лазаров ще бъде сменен.

"Под мое ръководство, при управлението на г-н Вучков, са проведени десетки успешни операции по отношение на тежката организирана престъпност и мерките, които вземаме във финансово-кредитната система с цел недопускане кражби на ДДС", подчерта главсекът.