Състав на Варненския апелативен съд е потвърдил задържането под стража на 32-годишен мъж от Нови пазар, разследван за кражби и използване на чужда дебитна карта. Това съобщават от пресслужбата на съда.

През пролетта Калоян Каинов извършил кражби в Нови пазар, Каспичан и Варна.

Мъжът е в ареста от 19 април тази година. Миналата седмица Шуменският окръжен съд остави без уважение молбата му за изменение на мярката за неотклонение.

Каинов е привлечен като обвиняем за две кражби. Първата извършил на 14 април 2015 г. в Каспичан, област Шумен, при условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив. Той разбил чужд имот и откраднал цигари и портфейл, 4 броя летни гуми и толкова джанти - всичко на обща стойност 1000 лв. Втората кражба е в същия период на годината, но този път Калоян посегнал на чужди автомобили във Варна и в Нови пазар (Рено Клио и Опел Корса).

Престъпната серия завършила в Каспичан, където Каинов теглил пари от чужда дебитна карта.

Варненският апелативен съд намира, че трите престъпления са тежки, умишлени и се наказват строго от закона. Те са извършени в условията на опасен рецидив.

На аргументите на защитата, че вече 6 месеца мъжът е в ареста, съдът противопостави влязлата на 18 август тази година присъда на Варненския районен съд отново за кражба. На базата на този факт и втората съдебна инстанция стигна до извода, че ако е на свобода Калоян може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.