Софийски окръжен съд остави в ареста Владимир Пелов, след като гледа мярката му за неотклонение при закрити врати.

Магистратите засекретиха заседанието, тъй като в разследването са използвани СРС-та и има секретни материали, приложени по делото.

Съдът прие, че са налице и трите законови предпоставки, които се изискват за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража". Съдът изтъкна, че 20 души са свидетелствали по делото и Пелов е бил разпознат от няколко очевидци, които са запомнили и разпознали силуета и фигурата му.

Владимир Пелов бе задържан на 12 септември за въоръжения обир на златарски магазин в Ботевград, който стана на 27 август. През цялото време той се е укривал в Ботевградския балкан, като при ареста е засечен във вила на свой познат.

ри обвинения са повдигнати на Пелов за обира и стрелбата в Ботевград. Той е привлечен като обвиняем за тежки умишлени престъпления - против личността и против собствеността.

Едно от обвиненията е за грабеж на златни накити от магазин в Ботевград. Друго обвинение е за опит на убийство на полицейски служители при Районно управление на полицията в град Ботевград. Третото обвинение е за отвличане на три лица.

По смисъла на закона, престъпленията са тежки умишлени и за тях се предвижда лишаване от свобода от 20 години до доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Магистратите мотивираха решението си и с факта, че този вид престъпления са характерни с високата обществена опасност. Съдът прие, че ако остави Пелов с по-лека мярка, има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. В мотивите си съдът посочи и фактът, че повече от 2 седмици след престъплението, обвиняемият се е укривал.

Мярката може да се облажва или протестира в законовия срок като заседанието пред САС е насрочено за 27 септември.