Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на кмета на община Несебър Николай Димитров.

Той е привлечен в качеството на обвиняем за това, че през юни 2008 г. е отстъпил право на строеж на 12 души без за това да има решение на Общинския съвет, заяви говорителят на бургаската Окръжна прокуратура Станимир Христов, цитиран от BurgasInfo.

Ако бъде признат за виновен Николай Димитров може да получи от 1 до 8 години затвор или да бъде лишен от правото да заема определена държавна или обществена длъжност.

Според чл. 37 от Закона за общинска собственост "Право на строеж върху имот - частна общинска собственост се учредява след решение на Общинския съвет от кмета на общината чрез публичен търг или публично оповестен конкурс и съобразно предвижданията на влязъл в сила подробен устройствен план".

Това е вторият кмет на Несебър срещу когото започва разследване за злоупотреби. През 2007 г. тогавашният кмет на Несебър Николай Трифонов не довърши последния си мандат като кмет, след като изненадващо беше назначен на служба в консулството ни в Одеса, дни след като срещу него започна разследване.