Криминалният психолог Тодор Тодоров определи поведението на  Петко Сертов като неадекватно. „Ако причината за изчезването му не са лични проблеми, се питам защо той е бил шеф на ДАНС. Да не се окаже, че е отишъл на поклонение в Атон и да се върне скоро", коментира пред Нова телевизия експертът.

Припомняме, на брифинг вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че Петко Сертов се е регистрирал в хотел в район „Лариса" в Атина. По данни на полицията, той е наел стая в хотела на 20 декември и я е напуснал на 22 декември.

По информация на кореспондентката на Нова телевизия в Гърция обаче Сертов е напуснал хотела на 21 декември. Той в действителност се е регистрирал за два ни и е ползвал компютъра в хотела.

Според психолога причините Сертов да не иска да се яви в полицейското управление и да представи личната си карта може да са много. Психологът попита откъде можем да знаем, че ексшефът на ДАНС не е казал на семейството си къде отива. „Ако той не го е направил, поведението му наистина става странно. Не го познавам лично, но това, което се случва, не може да е добре. Особено след като е бил шеф на контраразузнаването. Може да се е изплашил, или да се е „оцапал до ушите". Може да има лични проблеми", коментира още психологът.

Той попита още защо не потърсил защита от българските служби, ако има заплаха за сигурността му. Това било сериозна обида за тях.

Ако всичко това е свързано с последвалите ДАНС ангажименти и ако има нещо общо със спирането на „Южен поток", значи той се е забъркал в нещо и трябва да носи последици", категоричен е Тодоров. Според него дори и привидно Сертов да изглежда спокоен, отвътре може „да му ври и кипи".