Като повишение се тълкува преместването на съдия Тони Гетов, осъдил бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за шестте "Не".

Гетов бе повишен от районния съд в Ботевград в Софийския градски съд. Той бе командирован там, когато гледаше процеса срещу Цветанов, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдия Гетов има задължение да завърши започнатите с негово участие наказателни дела, уточняват съдебните кадровици.

Ботевградския съдия участва в конкурса за повишаване в СГС, но не бе назначен заради изчерпване на свободните места. След обжалване от негова страна Върховният административен съд отмени решението на ВСС.

Днес съдийската колегия се съобрази със съдебното решение и след близо два часа дебати единодушно повиши Гетов. Колегията отказа да повиши съдия Доротея Кехайова - тя и Гетов са получили еднакви оценки на конкурса. Имаше предложение и двамата да бъдат повишени, но то не бе прието.

Съдебните кадровици са отчели, че тя има по-високо ранг – съдия в АС, към датата на класиране на кандидатите от конкурсната комисия, а съдия Тони Гетов е придобил такъв след тази дата и преди датата на назначаването.

Двамата магистрати са класирани с отлични оценки в конкурс за повишаване в длъжност и преместване в окръжните съдилища – наказателна колегия, обявен с решение на ВСС по протокол № 20/22.04.2015 г. и обнародван в Държавен вестник, бр. 35/15.05.2015 г.