Пръстовите отпечатъци няма да застанат между лекарите и пациентите и няма да променят техните взаимоотношения. Това е мнението на проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина".

В студиото на Нова телевизия Начев обясни, че не вижда нищо лошо в идеята на здравния министър Петър Москов за въвеждане на администриране при прием в болница или закупуване на лекарства на пръстов отпечатък.

Не знам защо се вдига толкова аларма покрай нея", коментира генчо Начев.

Според него използването на пръста не е вид влизане в личното пространство, а по този начин няма възможност за спекулиране с лични данни.
Той даде пример с това, че много училища в Англия са въвели децата да си купуват закуски именно по този начин.

„Това няма да промени взаимоотношенията между лекар и пациент и пациентите ще получат същото обслужване", посочи докторът.

Директорът на болницата заяви още, че е публична тайна източването на Здравната каса чрез завишаване хоспитализациите. „Всички знаем, че броят на хоспитализациите е изкуствено завишен и това е причината за недостатъчно финансиране на отделните пътеки", каза той.

Според данните, с които той разполага, за първи път от 6-7 години има задържане на броя хоспитализации на едно ниво едва след въвеждането на режима на регистрация на пациентите в болницата с лични карти, което се случи от 1 януари тази година.