Правосъдният министър Христо Иванов обяви, че не е нарушил Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това се случи по време на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Припомняме, че вчера кадровиците на Темида скочиха срещу него, тъй като смятат, че Иванов е нарушил  чл. 313, ал. 3 от Закона за съдебната власт, който не допуска разгласяване на факти до приключване на дисциплинарно производство.

Правосъдният министър пък днес обясни, че фактите, които са посочени, вече са били публично достояние още преди качването на сайта на ведомството. Иванов имал конструктивни намерения и целял постигането на прозрачност за обществото заради ниското доверие към съдебната система.

Прозрачността и начина, по който ще реагираме по казуса, е изключително важна, за да се възвърне доверието, подчерта той. Големият въпрос, според Христо Иванов, не са конкретни нередности, а дали зад този хаос не се крие системата.

Според члена на ВСС Галя Георгиева правосъдният министър е допуснал грешка, която ще създаде чисто процесуален проблем на дисциплинарния състав.
"Всички колеги магистрати, срещу които трябва да се образува дисциплинарно производство, следва да се ползват с еднакви права", напомни тя и в този смисъл не смятала, че Иванов е постъпил коректно от гледна точка на закона. Мнението на Георгиева е, че мотивите на министъра могат да убедят неправителствена организация, че е постъпил коректно, но юристите и съвета не биха могли да бъдат убедени в правотата му.

"Не мисля, че сте извършили подвиг", подчерта тя и наблегна на факта, че в действията на Иванов няма никаква изключителност.

"Известно ли Ви е, защото на мен не ми е, прокуратурата да е публикувала на сайта си обвинителен акт", попита членът Каролина Неделчева правосъдния министър. "Не ми е известно, но са ми известни подобни действия от страна на други държави с развито правосъзнание", отвърна той и отново подчерта, че в случая става въпрос за публичен национален интерес.

ВСС така и не реши дали да информира Министерския съвет за извършено нарушение на ЗСВ от страна на правосъдния министър. Той обаче отново повтори позицията си, която изрази и пред кадровиците, а именно, че действията му са оправдани и не смята, че е нарушил принципа на закона. Мнозинството от членовете на ВСС обаче имат друга гледна точка, както призна и самият Иванов.

"Мисля, че дискусията ще продължи, което беше и моята цел", каза министърът. Освен по този конкретен текст на закона, Иванов се надявал дискусията полека да се придвижи към това как се спазват правата на гражданите, когато се дава разрешение за употреба на специални разузнавателни средства (СРС). Важно е, по думите му, да се провери как стои въпросът с разрешаването за прилагане на СРС и в другите съдилища. Да се вкара проверка за това колко сериозно председателите на съдилища упражняват контрол и той реален ли е, или формален, предложи Иванов.

Според него става дума не само за спазване на базови права на гражданите, а за национална сигурност, както виждаме в цялата тази разработка. Министърът на правосъдието подчерта, че няма как да подаде нарушение за дисциплинарно производство, ако не е убеден, че има защо. Все пак обаче Иванов изтъкна за себе си, че не той е решаващият орган. Затова сезирал ВСС и има цял процес, който се занимава именно със събиране и проверяване на фактите.

"Съдебната реформа е абсолютно неестествено състояние между трите власти", каза Христо Иванов. Това означавало, че едната власт трябва да бъде реформирана от двете други. Иванов подчерта, че постоянно излизаме от едни изключителни казуси в други. Той си давал сметка, че решението му да обяви това предложение, е спорно и отива отвъд границите на нормалната практика.

Междувременно Иванов подчерта също, че в закона не е предвидено ВСС да привиква правосъдния министър. Той обаче всеки пък се отзовава, когато кадровиците искат да им се отчете.