Мъж с икономическо образование, се заел да изпълни на практика призива на премиера Бойко Борисов преди пет години - "Студентите да станат овчари". Атанас завършва УНСС през 1992 година, след това дълго време работи за голяма софийска фирма, разказва одисеята си пред bTV той.

„В един момент реших, че има нужда някой път човек да направи промяна в живота си. И реших да се върна на село. Връзката с животните е уникална, природата е страхотна и така...заминах за Тетевен и станах пастир”, разказва Атанас.

Вдъхновение за овчарската професия той получил от премиера Бойко Борисов преди 5 години, което приложил буквално.

„Както каза Бойко Борисов...младите хора и студентите нека да се върнат на село и да станат овчари...в крайна сметка няма нищо лошо...да се занимават със селскостопанска работа или със животни, отколкото да емигрират в чужбина”, добави Атанас.

Всичко върви добре до 22 април тази година. Атанас е изгонен от фермата, в която работи през последните 4 месеца. Твърди, че му е нанесен и побой от собствениците, защото си поискал заплатата.

Те казаха, че според тях пари не съм заслужил... и просто на момента е трябвало да си събера багажа и да си тръгна. След което започна...физическо насилие върху мен от двамата работодатели плюс двама техни роднини...Побой с удари, с ритници, някъде това нещо продължи около 4-5 минути”, разказа овчарят.

Атанас си спомня и за скромната стая, в която е живял – три на два метра, с мивка, тоалетна, без баня, стара печка и две легла – това, което е най-необходимо на човек.

Всичко си е както Атанас го помни, работодателите обаче ги няма. Той показа къде е бил бит, изкарал си е и медицинско свидетелство, където пише, че е имал кръвонасядане на гърдите от ляво и под лявата мишница, контузия на ляво рамо, почти извадена ключица.

Михаил Михайлов, който според Атанас е инициатора на побоя, придружен от брат си Георги и техният братовчед, категорично отрекоха да са го били и твърдят, че свидетелството му, въпреки печата и подписа на доцента, е фалшиво. Казват, че са му дали 300 лв. и заплашват, че ще го съдят за обида.

Съдебният лекар, който е издал медицинското удостоверение, заяви, че всичко е редовно. От Областна дирекция на МВР Ловеч разбираме, че случаят е прехвърлен към районното управление в Тетевен, от където ще бъде извършена проверка.

И въпреки горчивия опит, Атанас продължава да иска да е овчар. Сега търси ново стадо, за което да се грижи.