Борислав Сарафов е предложен за втори мандат за директор на Националната следствена служба (НСлС). Сарафов е и заместник на главния прокурор по разследването.

Предложението за втори мандат е на главния прокурор Иван Гешев, подкрепено и от двама от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.

Борислав Сарафов е директор на Националното следствие от 18 декември 2017 г., когато бе и единствената кандидатура за поста. Номиниран бе от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и други членове на прокурорската колегия, която подкрепи единодушно номинацията му.

Името на Борислав Сарафов стана публично и по време на т.нар. скандал Апартамент гейт през 2018 г., който струваше политическата кариера на редица кадри на ГЕРБ. Тогава Борислав Сарафов излезе в дългогодишен отпуск, макар и основно в скандала да беше замесено името на сина му.

Крум Зарков предлага шеф на НСлС, посочен му от самите следователи

Крум Зарков предлага шеф на НСлС, посочен му от самите следователи

Те имат право да свикат общо събрание

В мотивите към предложението се изтъкват високите административни и организационни качества на Борислав Сарафов и се изброяват основните моменти от неговата професионална биография - през 1996 г. той става следовател в Окръжна следствена служба в София, 2001 г. става заместник главен прокурор в гр. Сливница, а през 2001 г. е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура - София. От 2007 г. е прокурор в отдел "Противодействие на организираната престъпност" във Върховна касационна прокуратура. През 2011 г. е назначен от Висшия съдебен съвет за първия административен ръководител на новосъздадената Апелативна специализирана прокуратура. Заема длъжността до 2013 г., когато става заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура.