Проверяват предприятие в Дупница за забавени заплати на служители. На 16 януари Главна инспекция по труда стартира проверка в предприятие за производство на обувки в Дупница. Работниците от фирмата днес съобщиха, че възнагражденията им се бавят.

Проверката установила до момента, че предприятието е в престой от началото на годината. Според законодателството, при престой по вина на работодателя, той дължи възнаграждения за времето на престоя. ГИТ не е установила да са направени плащане на възнагражденията за месец ноември. На управителката на дружеството е връчено предписание за изплащане на възнагражденията в кратки срокове.

Днес предприятието отново беше посетено от екип на дирекция "Инспекция по труда" Кюстендил, за да бъдат съставени актове. Оказва се, че предприятието е затворено и не е намерен представител на работодателя.

Справка в Търговския регистър, свързана с продължаването на проверката, показала, че часове след началото на инспекцията, е вписан нов управител на дружеството - италиански гражданин, за когото към момента няма данни да пребивава в България.

Това възпрепятства в голяма степен ефективността на административното производство. Контролните органи на Агенцията обаче ще продължат да полагат усилията да защитят трудовите права на работещите в рамките на своите правомощия.

Съдействие от други държавни институции също ще се търси при необходимост.