Дори гении да работят в Министерство на здравеопазването, няма как след 22 години тишина в българското здравеопазване от 1 януари 2014 година да се задействат работещи мерки.

Това критично становище бе изразено от председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов по време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия.
Райчинов се извини на министъра на здравеопазването д-р Таня Аднреева за изказването си, но подчерта, че това отговаря на самата истина.

Шефката на НЗОК обвини болниците за пациенти фантоми
Още...

Основната задача на комисията беше да обсъди бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на здравното министерство за предстоящата 2014 година.

Председателят на НЗОК Румяна Тодорова представи изцяло в числа и без коментари парите на касата за 2014-та, като от думите й стана ясно, че НЗОК ще разполага общо с над 2,8 млрд. лева.

Депутатите призоваха първо да се чуе „гласът на обществото" по отношение на средствата на здравната каса и тогава д-р Цветан Райчинов остро критикува бюджета.

Българският лекарски съюз е притеснен от очертаващия се дефицит в размер на 220 млн. лева през 2014 година. „Това, което ние предупредихме през 2013 година, е на път да се случи през 2014 година", отбеляза д-р Цветан Райнов.
Според него една от належащите корекции е предоставяне на поне още 20 млн. лева за нужди в специализираната помощ, тъй като предвидените сега 181 млн. лева не са достатъчни за това.

Д-р Райчинов настоя и за това методиките на здравната каса по разпределение на дейностите да се съгласуват и да се договарят с БЛС. „Няма никаква корекция в приходната част, която е 37 млн. лева, и те не съответстват на реално извършените разходи през тази година", критикува още председателят на лекарския съюз.

Сред предупрежденията на БСЛ е и това, че сегашните параметри на бюджета на НЗОК са явна предпоставка за поява на голям дефицит още през юли или август 2014 година, особено в сектора на болницата помощ.

Негативна беше оценката на д-р Цветан Райчинов и по отношение на ваксините, като той заяви, че тяхното място не е в здравната каса. Припомняме, БЛС настояват те да бъдат поети от държавата в лицето на здравното министерство.

Българският зъболекарски съюз също определи заложените за следващата година средства в НЗОК като недостатъчни, които се определят на исторически принцип, без да се вземе предвид ситуацията в страната.

Председателят на съюза д-р Борислав Миланов направи следния разчет на парите за дентална дейност - „Заложените 105,6 млн. лева, разделени на броя на населението у нас, генерира 14,62 лева на всеки гражданин на България за дентална дейност.
Разделено на 12 месеца това прави по 1,23 стотинки за дентална дейност на човек".

„Пътят, по който вървим в сферата на денталната медицина, не води до никъде", коментира д-р Миланов.

Апел за допълнителни средства бе изразен и от Българския фармацефтичен съюз, които все пак определиха бюджета на НЗОК като балансиран.

В крайна сметка, с десет гласа „за" здравната комисия прие законопроекта за бюджет на НЗОК за следващата 2014 година. „Против" така разпределените средства гласуваха четирима депутати от ГЕРБ, а трима се въздържаха.

„Бюджетът за здравеопазване през предстоящата 2014 година е направен за цялата година, а не само за десет месеца", отсече от своя страна министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.
Тя обеща още, че до януари 2014 година болниците ще си получат на 100% разходите, тъй като, както стана ясно, за последните месеци на настоящата година НЗОК ще изплати до 80% от парите на лечебните заведения.

Това, че директорите на болниците ще получат и пари за надлимитна дейност е друго обещание на здравния министър. „Трябва да се работи върху самите политики, които ще доведат до по-голям контрол за изразходването на средствата за здравеопазване", призова д-р Андреева.

Тя обяви, че работи с министъра на финансите Петър Чобанов за това ваксините да бъдат върнати в Министерство на здравеопазване, тъй като това е държавна политика. За това настоя и по-рано председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.