Да бъде проверена проверката на Апелативния спецсъд за ареста на бившия районен кмет на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, разпоредена от Върховния касационен съд.

Това решиха членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), които искат Инспекторатът на ВСС да провери председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за тази проверка, пише "24 часа".

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Проверката трябва да приключи до 5.12., а докладът да е готов до 10.12.

Припомняме, по време на тази проверка от ВКС откриха пропуски и инцидентен случай на неправилна съдебна практика в работата на Специализирания апелативен наказателен съд. Спецапелативния съд отмени решението на Спецсъда за по-леки мерки за неотклонение на обвинените Десислава Иванчева и Биляна Петкова.

ВКС започна проверка по работата на АСнС след като избухна скандал за това, че в рамките на един и същи ден решението бе атакувано и съответно отменено, а Иванчева и Петрова дори не излязоха от ареста. От спецпрокуратурата призоваха Апелативния съд да не предоставя на проверяващите документите по делото, докато втората инстанция не се произнесе окончателно. Съдът обаче не се съобрази с това искане. Той отказа да направи и отвод на прокурорите по делото, поискан от защитата на обвиняемите.

Мотивът на съдебните кадровици Съдебният инспекторат да провери дали Лозан Панов е дали с разпоредената проверка на Спецапелативния съд Панов случайно не е накърнил независимостта на съда.

Ревизорите на Темида да коментират и дали не е оказван натиск върху вътрешното убеждение на трима магистрати, решавали за свободата на обвинените жени по време на проверката. Решението на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе прието със 7 на 6 гласа. Обсъждането продължи повече от час.

Решението на ВСС е отговор на писмо от 11 апелативни спецсъдии, които ден след като Спецпрокуратурата препоръчаха на Спецсъда да не предоставя документи по делото "Иванчева" на ВКС.

В писмото на 11-те спецапелативни съдии до ВСС питат дали Панов има тенденциозно отношение към техния съд. В уточнение към него те подчертават, че независимостта им не била засегната от проверката.

Според Вероника Имова проверката по администрирането на всички въззивни частни наказателни дела срещу Иванчева и Петрова, е опит за намеса в независимостта на съда.

"Съдът трябва да бъде оставен на спокойствие, докато решава за мерките за неотклонение на двете подсъдими", посочи Имова. Тя подчерта, че по време на ревизията проверяващите от ВКС изисквали делото от тримата съдии, които умували над него.

Имова възрази на откритите пропуски от ВКС. Съдиите Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева от ВКС след проверката посочиха, че апелативният спецсъд е нарушил НПК, когато спрял незабавното излизане на Иванчева и Петрова, без да им предостави възможност за възражения. Резултатите на ВКС излязоха 4 дни, след като тричленен състав на апелативния спецсъд отмени домашния арест, наложен на Инвачева и Петрова.

По време на обсъждането Лозан Панов взе думата и каза, че 11-те апелативни съдии не твърдят, че независимостта им е накърнена. "Няма опит и за намеса във вътрешното убеждение на тримата съдии, решавали за мерките за неотклонение на подсъдимите (Даниела Росенова, Веселина Вълева и Димчо Георгиев са съдиите)", обясни съдия №1. И уточни, че целта на проверката е да се види как се администрират делата срещу двете подсъдими, а не как съдът е правораздавал.

Драгомир Кояджиков също се изказа в дебатите. Преди да влезе във ВСС като номинация на БСП, той правораздаваше в апелативния спецсъд. "Проверката е форма на натиск от ВКС", сподели Кояджиков.

"Председателят на ВКС има правомощие да проверява организацията на апелативните съдилища по закон", каза Цветинка Пашкунова. Тя уточни, че в Закона няма ограничение дали може, или не да се проверят висящи дела.

Пашкунова даде пример с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), който проверява дали делата се разглеждат в срок, макар още да не са приключили.

Според Пашкунова в заповедта, с която Панов е разпоредил проверката, няма факти и доказателства, с които да се внушава на тримата съдии какви мерки за неотклонение да наложат на Иванчева и на Петрова.

"Не мога да приема, че върховни съдии с безупречна репутация ще изпълнят неправомерна заповед на председателя на съда", каза още Пашкунова, която е и говорител на съдийската колегия на ВСС.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев предложи на финала на дискусията Инспекторатът да прецени дали с проверката Панов е погазил независимостта на апелативните спецсъдии. Неговото предложение бе подкрепено от шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков и съдебните кадровици Вероника Имова, Драгомир Кояджиков, Даниела Марчева, Стефан Гроздев и Боян Новански.

Останалите шестима от състава на съдийската колегия, сред които и Панов, искаха да се остави без решение отговорът на въпроса дали проверката на ВКС била тенденциозна.