През месец юни съдови хирурзи от МБАЛ - Бургас ще преглеждат безплатно пациенти, които страдат или са застрашени от разширени вени.

За втора година лекарите от Бургаската болница се присъединяват към Националната кампания за борба с разширените вени. Тя се осъществява със съдействието на Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия и Националното дружество по флебология.

Профилактичните прегледи ще се извършват в Медицински център „Николай Чудотворец", който се помещава на територията на Спешно отделение, а за удобство на пациентите и в Диагностично-консултативен център 1 (ДКЦ 1), който е част от сградния фонд на МБАЛ-Бургас.

Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 0886 51 08 36 в делнични дни от 09:00 до 17:00 ч. или онлайн на www.venite.bg.

Кампанията стартира на 3 юни, съобщава burgasinfo.com. 

Началникът на отделението по Съдова хурургия в Бургаската болница, д-р Валентин Василев ще преглежда всеки понеделник (3, 10, 17, 24 юни) от 15:30 в кабинет №312, в ДКЦ 1 (бившата Първа поликлиника). Съдовият хирург д-р Борислав Тръпчев ще преглежда всеки вторник (4,11,18,25 юни) от 14: 30 ч. в хирургичния кабинет (№8) на Медицински център „Николай Чудовторец". Д-р Огнян Матков ще преглежда всяка сряда (5,12,19,26 юни) от 15: 30 в кабинет № 312 на ДКЦ1.

Месец юни е избран за профилактични прегледи, защото през летния сезон заболяването се проявява най-силно.

„Всеки втори или трети човек вече страда от хронична венозна болест в различна степен. Заболяването е хронично и се обостря в пролетно - летния сезон, заради по-високите температури.

Симптомите при разширени вени са тежест в долните крайници, отоци и болка. Затова профилактичните прегледи са препоръчителни", каза д-р Василев.

Според статистическите данни над 1 500 000 българи страдат от разширени вени, но за помощ от специалист се обръщат една минимална част от тях.

Най-често засегнати са работещите на пълен работен ден с обездвижване на работното място, фамилна обремененост и наднормено тегло, като симптоми се наблюдават все по-често и при по-млади пациенти.