Семейство, за което има съмнения за сексуално насилие над дете, все още е в списъка за хора, които могат да дадат приемна грижа. Семейството е в Ямбол. Този и предишен случай, са повод за напрежение сред директорите на социалните служби в града, съобщи bTV.

Бившата вече директорка на дирекция "Социално подпомагане" в Ямбол Мария Славова твърди, че е уволнена, след като извела друго дете, настанено при въпросното семейство. Според нея се упражнява слаб контрол върху приемната грижа в България.

6-годишно дете, изведено от семейството, е било жертва на сексуално спекулиране и на тази крехка възраст имало утвърдена хомосексуалност. Това е довело до неговото разсиновяване след като е било изведено от въпросното семейство.

Защитник на 6-годишното дете по дело за разсиновяване в Добрич е Дарена Миткова. Делото е от края на 2018 година. Причините осиновителката да се откаже от детето, са защото по думите й, 6-годишното дете имало утвърдена хомосексуалност

Съдебно-психиатричната експертиза е подписана от психолог и психиатър. Според тях следите водят до приемното семейство в Ямбол, където детето е живяло преди да бъде осиновено.

Половината родители не говорят с децата си, за да ги предпазят от сексуално насилие
Обновена

Половината родители не говорят с децата си, за да ги предпазят от сексуално насилие

Все повече деца посочват фалшива възраст

"Разбрах, че от мъжа в приемното семейство спрямо детето са извършвани действия със сексуален оттенък. Детето е жертва с вече деформирана психика", обясни адвокат Миткова.

"По време на настаняването на детето в приемно семейство приемният родител "Чичо Гошо" и детето са имали съвместни забавления със сексуален оттенък, което е довело до нарушаване на сексуалната му идентичност", пише в решението на добричкия съд.

Повече случаи на сексуално насилие над деца през последните години

Повече случаи на сексуално насилие над деца през последните години

Насилието е свръхналожено в нашето общество

Експертизата и решението са изпратени до дирекция "Социално подпомагане" в Ямбол за проверка на приемния родител.

Два месеца след като документите са изпратени там, социалните не са извадили семейството от списъка с приемна грижа. Мотивът им - трябвало да има конкретни доказателства. Според представители на "Социална грижа" в града, при въпросното семейство не живее друго дете.

След като осиновителката се отказва от него, момченцето е настанено в социален дом в Добрич. Заради травмите от преживяното с детето ще работят психолози. То има минимален шансът да бъде осиновено отново.

Когато поела случая за разсиновяване на 6-годишното момченце, Славова и нейни колеги са сигнализирали Районната прокуратура, защото при въпросното семейство е било настанено друго дете.

Депутат иска прокурори да проверят приемната грижа

Депутат иска прокурори да проверят приемната грижа

Султанка Петрова е внесла сигнал за корупция в приемната грижа

"На свикана от мен среща не присъства представител на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Ямбол. Тяхното присъствие беше ключово, защото при тях се води регистърът за приемни родители и от тях зависи кое семейство ще бъде заличено от него", обясни бившият директор Мария Славова.

По думите й взетото от нея решение детето да бъде изведено от приемното семейство не противоречи на закона.

"Считам, че при такъв сигнал то незабавно трябва да бъде изведено и го направих", каза адвокатът.

Когато съобщила на приемното семейство, била запитана дали директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Милена Янъкова е информирана.

"В телефонен разговор с Милена тя също ме предупреди да внимавам, защото братът на жената от приемното семейство е "голям човек", допълни бившият директор на социална грижа Мария Славова.

По думите й има съмнения в поведението и на второто дете, но в момента се води разследване и не може да бъде дадена повече информация.

 До 3 г. затвор може да получи приемната майка заради измръзналото дете

До 3 г. затвор може да получи приемната майка заради измръзналото дете

Прокуратурата се самосезира по случая