Два високотехнологични апарата на стойност 360 000 лева дари принцеса Теофана фон Саксен на МБАЛ "Токуда Болница София".

Принцесата с българско потекло предостави на болницата анестезиологичното оборудване от името на Националния кардиологичен център в Германия (Deuches Herz Zentrum, Berlin).

С този акт престижната немска болницата полага началото на сътрудничество с МБАЛ „Токуда Болница София" като техен партньор на Балканския полуостров.

„За нас е висока чест да бъдем избрани за партньор на Немския национален кардиологичен център, който е едно от водещите лечебни заведения в Европа със завидна традиция в медицината и академичната дейност" съобщава д-р Росен Панов - изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София".

Той уточнява, че дарените апарати са нови, произведени са от Dreger, и ще се ползват за нуждите на отделението по Кардиохирургия и секторът по Анестезиология и интензивно лечение.

„Приносът на МБАЛ „Токуда Болница София" за подобряването на здравното обслужване и достъпа до висококвалифицирана медицинска помощ на Балканите не остана незабелязан дори в Германия", казва принцеса Теофана фон Саксен, която е посредник между Националния кардиологичен център в Германия и МБАЛ „Токуда".

Принцеса фон Саксен е представител на Асоциацията на приятелите на Немския националния кардиологичен център. Тя е наследничка на руския офицер граф Пьотър Иванович Мичурин, който е участник в Освободителната война и е сред основателите на българската войска.

Принцесата вече 45 години живее в Берлин и е получила титлата от брака си с принца на Саксония Херман фон Саксен. Завършила е в Германия право, икономика и история на изкуството.