Има някои неща, които показват известна небрежност от фирмата, изготвила системата за случайно разпределение на делата към собствения им имидж в интернет пространството. Това заяви пред БНР Красимир Гаджоков - дългогодишен консултант по информационна сигурност с водеща роля по ключови проекти във втората най-голяма канадска комуникационна компания.

По думите му не е осигурен достатъчно уеб сайта на компанията. Има някакви сертификати от някакви странни фирми за сертификати за качество и въобще за сигурност, за системи за управление за сигурност, каза той и изтъкна, че доклъдът не е публикуван. 

ВСС остави за закрити врата дебата по одита на разпределение на дела

ВСС остави за закрити врата дебата по одита на разпределение на дела

Канят и експерт от "Информационно обслужване"

Малко се знае за актуалната система за случайно разпределение на делата, подчерта той.

Според експерта няма "задна цел" в направата на системата, която без ДДС е струвала 12 000 лева. Той даде за пример себе си, че много от докладите в неговата област - специалист по информационна сигурност, са направени безвъзмездно.

"Не знам дали тази система е направена безплатно от някого, но мога да кажа, че много хора, както аз самия, всичките усилия, които съм положил през 2013-14 година - да направя абсолютно подробни доклади в моята област като специалист по информационна сигурност, за да помогна, точно тогава когато се решаваше бъдещето на системата, да бъде направена система, която да е сигурна, съм го направил напълно безплатно и безвъзмездно, защото просто имам времето, имам възможността, имам познанията и мога да си го позволя".

Според Гаджоков при сегашната система разпределението на делата е централно. "Има една централна апликация и, явно, дистанционно може да се прави свързване и разпределяне. Атаката, която виждам в момента, е към идеята за централното разпределение", определи той. 

Гешев не иска да учи седмокласници да разпределят дела в България

Гешев не иска да учи седмокласници да разпределят дела в България

Докладът да бъде публикуван на страниците на ВСС е съгласен и той

Каквито и да са проблемите на системата съществуват в нея от 5 години, а световните фирми правят одит на сигурността си поне веднъж годишно.

Специалистът коментира новата система за разпределение на делата така: "Доколкото разбирам е въведена по-добра автентикация - установяване на самоличността на този, който се включва системата. На базата на това, явно някой е решил, че понеже е много по-добра автентификацията, няма да слагаме други защитни механизми и ще оставим връзки - да могат да се свързват към тази система на практика отвсякъде. Първото нещо, което би могло се направи, е да се предотврати свързването от извън България."

Влизането в системата с електронен подпис може да даде информация кой точно, с чий електронен подпис е направено това.

"Това означава, че имаме два варианта. Или някой съдия, или упълномощено лице, което е било в чужбина и е трябвало да свърши тази работа, е решил да свърши, свързал се е от чужбина и направил това разпределение. Другият вариант е да е откраднат или някой да си е дал електронния подпис. Но трябва да си е дал не само подписа, но трябва да си е дал и PIN-а, а това вече би било незаконно", коментира Гаджоков.

Той е категоричен, че никога не е съществувала в човешката история абсолютно сигурна система. Въпросът е да намалим риска до поносим за обществото, подчерта експертът.

Припомняме, главният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата. 10 000 евро струвало делото да попадне при точно определен съдия, позова се Гешев на слухове, дочути в съдебните среди. Обвинител номер едно се надява това да не се окаже вярно.

Софийската градска прокуратура обяви, че образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал от главния прокурор Иван Гешев за шестима членове на Висшия съдебен съвет. Петима от тях са от софийската колегия, а един от прокурорската колегия на ВСС.