Пожарът между селата Елшица и Левски близо до Панагюрище все още не е овладян. Частично бедствено положение се въвежда в община Панагюрище. Към момента няма опасност за населените места, съобщи БНТ.

Огънят гори на около един километър над с. Елшица, тежка техника е направила просеки, така че пожарът да не достигне до населеното място. Обхваната е площ от над 2000 дка, включително в иглолистните гори на Средна гора. Застрашено е дивечовъдно стопанство в планината, в което живеят муфлони и елени лопатар.

В гасенето на пожара участват екипи на противопожарните служби от Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Батак, както и два вертолета.

Храсти и широколистна гора горяха над Слънчев бряг, като димът от пожара наложи затварянето на пътя Бургас-Варна. Друг пожар унищожи акациеви дървета на дюните край Несебърския квартал "Черно море". Най-сложно беше положението в пожара в карнобатското село Деветинци, където изгоряха 3 къщи, съобщи БНР.

Дежурни екипи ще останат на място в трите района, за да наблюдават ситуацията през нощта.

Пожар гори в Котелско

Пожар гори в Котелско

Огънят е локализиран, няма опасност за населението

По информация на Министерството на отбраната, в гасенето на пожара между селата Левски и Елшица участват военнослужещи и два хеликоптера Ми-17, по искане на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Те помагат в локализирането и погасяването на огъня.

Вчера с хеликоптер Ми-17 е извършено разузнаване и пожарогасене от въздуха. След направени 19 захода и над 47 тона хвърлена вода от река Тополница, вертолетът се е прибрал в района на авиобазата. 

Военните работят при строго спазване на мерките за безопасност при зависване и пълнене на системата за гасене на пожари, както и мерките при полети на малка и пределно малка височина с отчитане на метеорологичните елементи и фактори, оказващи влияние върху полета.