Продължават действията по разследването в сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД на ул. "Московска" №43, информират от спецпрокуратурата.

В хода на извършените претърсвания са иззети още 771 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. Така общият им брои вече възлиза на 4381 предмета, при регистрирани от обвиняемия Васил Божков по реда на Закона за културното наследство едва 212 артефакта.

Паралелно се извършват действия по претърсвания и изземвания и от помещения, находящи се на бул. "Васил Левски" №79. Оттам са иззети още 106 броя предмета.

От Спецпрокуратурата уточняват, че действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

Припомняме, на 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков
Обновена

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза

Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.

С охрана с автомати изнасят още предмети от колекцията на Божков

С охрана с автомати изнасят още предмети от колекцията на Божков

Колекцията на бизнесмена се състои от над 30 000 експоната