Следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура продължават да извършват претърсвания и изземвания в офисите на Васил Божков, съобщават от прокуратурата.

Действията им са във връзка с образуваното досъдебно производство срещу бизнесмена.

От помещения на ул. "Московска" № 43 в София в присъствието на експерти се изземват предмети, имащи белезите на движими културни ценности.

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети.

Ще се проверява и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерство на културата.

Викат експерти от ЮНЕСКО заради изземането на колекцията на Божков

Викат експерти от ЮНЕСКО заради изземането на колекцията на Божков

Кадри показвали изнасяне на ценности в кашони и чували

Във връзка с действията на прокуратурата от Фондация "Тракия" изпратиха снимков материал от сградата на Музей "Васил Божков", илюстриращ опаковките, с които властите изземват крехките културни ценности.

"Въпреки многократните сигнали от страна на Фондация "Тракия" и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони, днес ще пренесат най-ценната част от колекцията увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна", посочват в позицията си.

Те подчертават, че все още не са представени никакви документи, които да уточняват причината за изземането на предметите.

Фондация "Тракия": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Фондация "Тракия": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Акцията ще има дългосрочни международни имиджови последици за България на световната културно-историческа карта

Прокуратурата продължава със своеволията и незаконните си действия, целящи да разрушат културно-историческото ни наследство, категорични са от Фондацията.

Припомняме, на 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.

 Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Да не се посяга на частна собственост…