Часове след като управителят на Здравната каса д-р Нели Нешева подаде оставката си, се появиха призиви за оставането й на висшия пост.

Според председателя на Българския лекарски съюз доктор Цветан Райчинов моментът за оттегленото на управителя на здравната каса е неподходящ.

До края на месеца трябва да бъдат подписани договорите между изпълнители и РЗОК. Тази година се прехвърлят доста дейности към касата - хемодиализа, онкология, други неща и просто този процес трябва да се завърши, обясни той, цитиран от БНР.

Цветан Райчинов прогнозира хаос, ако точно сега НЗОК остане без ръководител.

За нейната работа мога да кажа, че сме работили добре. Възстановихме съвместно договорното начало и действително имаше спокойствие в системата през 2011 г. за разлика от 2010 г., коментира още председателят на БЛС.

От Българската Асоциация за закрила на пациентите настояват Народното събрание да не приеме оставката на Нели Нешева.

В писмо до медиите от организацията са категорични, че в последната година и половина се забелязва изключително професионално отношение и стремеж за намаляване на проблемите в здравеопазването от страна на екипа на д-р Нешева.

За първи път сме свидели на ясни постъпки за ограничаване монопола за достъп до лекарствени продукти чрез търгове в МЗ и болници, за първи път се стимулира изграждането на система и революционни промени в снабдяването на медикаменти (особено за лечение на редки и онкологични заболявания) чрез прехвърлянето им за лечение от тръжен към реимбурсен модел.

Чрез Наредба 10 НЗОК има възможност да договаря отстъпки от цената на реимбурсираните медикаменти с фармацевтичните производители, така че за същата сума повече пациенти да имат достъп до тях.

За нас това е от изключителна важност, аргументират се от Асоциацията.

От там определят като напълно ненужно създаването на подобни сътресения в системата на общественото здравеопазване, които очевидно целят ограничаването на стартиралите позитивни промени.