От прокуратурата внесоха в съда обвинителния акт срещу съдия Владимира Янева, която бе председател на Софийския градски съд. Той е за продължавано престъпление по служба във връзка с разрешаване прилагане на СРС-та.

Заедно с нея е обвинен и Тодор Костадинов, съобщиха от прокуратурата на град София.

Костадинов, който е директор "Вътрешна сигурност" в МВР, е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред Председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

Бившият председател на СГС Владимира Янева е с мярка за неотклонение „Подписка".

Тодор Костадинов е с мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 2 000 лева.

"Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС.

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър", без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Разрешенията са за използване на всички  способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС", съобщават от прокуратурата.

Обвинението на Янева, според текста в Наказателния кодекс е: "Длъжностно лице, което противозаконно разреши или разпореди да се използват специални разузнавателни средства, или ги прилага, или съхранява информация, получена чрез тях, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба до пет хиляди лева".

Тодор Костадинов е обвинен освен за продължавано документно престъпление и за компютърно престъпление /чл. 319 а ал. 4 във вр. с ал. 1 от НК/. Според този текст: "Който копира, използва или осъществи достъп до компютърни данни в компютърна система без разрешение, когато се изисква такова, се наказва с глоба до три хиляди лева".

Според пояснението към обвинението - ал. 4 от чл. 319: "Ако деянията са извършени по отношение на информация, представляваща държавна или друга защитена от закон тайна, наказанието е от една до три години лишаване от свобода, ако не подлежи на по-тежко наказание".

"На 12 септември 2013 г. и на 28 януари 2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство. На 12 ноември 2013 г. и на 25 март 2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър" (АИС"ЦПР")", се казва в обвинителния акт.

На 28.08.2013 година е получен сигнал за това, че неустановени служители на МВР в гр. София, Варна, Бургас и Шумен осъществяват нерегламентиран достъп до автоматизираните информационни системи (АИС), манипулират класифицирана информация, съдържаща се в базата данни.

Нарушителите прикриват действията си като резултат от токови удари, програмни грешки и други неизправности в системата.

Подобно на герой от известен американски филм, Костадинов записвал, че се правят проверки за установяване на неизвестни служители на МВР, които влизат нерегламентирано в системата на МВР. В действителност не са проведени разузнавателни мероприятия, гласи обвинителният акт.

В обвинението срещу него е записано и че използването на СРС се налага предвид невъзможността необходимите данни да бъдат събрани по друг начин. В действителност проверка за нерегламентиран достъп до автоматизираните информационни системи /АИС/ се извършва чрез извадка от журналите на системата.

На 28.01.2014г. Тодор Костадинов е съставил справка към искане за използване на СРС, в която удостоверил неверните обстоятелства, че по отношение на обекта на СРС - АИС „ЦПР" не е искано използване на СРС,

а такова било използвано по искането му от 12 септември 2013 г., а на 25.03.2014 г. е съставил справка към искане за продължаване използването на СРС, в която удостоверил неверните обстоятелства, че по отношение на обекта е изготвено единствено  искане от 28.01.2014 г. за използване на СРС, а в действителност е имало и още едно, изготвено от него на 12.09.2014 г.

"Тодор Костадинов е обвинен и за това, че на 12 ноември 2013 г. в гр.София от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор в сектор „КИАД" - ОД - МВР - гр. Шумен, осъществил достъп до тези данни в компютърна система - „Интегрирана регионална полицейска система - Шумен".

Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, без дадено разрешение от Началника на отдел „Информационни системи - Дирекция "КИС"-МВР. Деянието е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни", съобщават от прокуратурата.

Припомняме, за аферата "Червей" обяви ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването. Според него над 300 дни ДАНС, МВР и ДАТО са подслушвали протестърите.

По-късно от ВКП заявиха, че не били слушани протестиращите граждани срещу кабинета "Орешарски", а цяла система в МВР.

Поради големия обществен интерес делото ще бъде разпределено публично утре, 10 юли на съдия от СГС.