Градоначалникът на Завет Ахтер Велиев е завел дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите. Иска обезщетение от 50 000 лв. за нанесени му неимуществени щети. Общинският кмет е съден, но оправдан за длъжностно престъпление, съобщава Дарик.

Заради отводи на магистрати от Кубрат, наказателният процес срещу Велиев е гледан в Русенския районен съд.

Кметът е бил обвинен, че през 2009 г. е поискал и получил неправомерно от Комисията за бедствия и аварии 298 609 лв. за ремонт на джамията в село Прелез. Основанието било, че сградата е пострадала от буря. Според прокуратурата обаче тя не се била случила.

Първоначално градоначалникът е осъден условно, но след няколко инстанции чул „невинен".

В жалбата по гражданското дело в Окръжен съд-Разград се твърди, че 46-годишният Велиев е претърпял психически болки и страдания, получил диабет и хипертония, накърнена му е репутацията, като исканото обезщетение за неимуществени вреди е 50 000 лв., а за имуществени - разходите за адвокати - още 9 000 лева.

По времето, когато е съден и разследван Ахтер Велиев е получил протрахирана депресивна реакция. Това е установено със съдебно-психиатрична експертиза. Тройна медицинска експертиза трябва да докаже дали има връзка между диабета, високото кръвно и разследването. Експертизата трябва да е готова до следващото заседание по делото, което ще се проведе през март.

Свидетелски показания пред съда са дали джипито на кмета д-р Шенол Али, кметът на село Брестовене Фикрет Али и председателят на местния парламент в Завет Мехмед Хасан. Те заявиха, че Велиев се променил и стресирал по време на процеса, станал затворен, а бил учтив и общителен човек.