Подадени са общо 122 протеста и 29 предложения за отстраняване на закононарушения. Това е станало след като от Върховната административна прокуратура провериха т.нар. „разрешения за разкопаване/прокопаване“ на улици. Те са за вътрешно-кварталните пространства, уточниха от Върховната апелативна прокуратура.

Инспекцията е за установяване на законността на подзаконовите нормативни актове, приети от общинските съвети. Те се отнасят за т. нар. "разрешения за разкопаване (прокопаване и т. н.)" на улични и тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства. Проверяващите държат да видят има ли задължения за заплащане на такси от граждани и организации за издаване на такива административни актове.

В резултат на създадена от върховната прокуратура организация са подадени общо 122 протеста и 29 предложения на основание чл.145, ал.1, т.6 ЗСВ за отстраняване на закононарушения.

От административните съдилища са разгледани по същество 35 протеста. В 30 случая тезата на прокуратурата е приета за основателна и оспорените разпоредби от общинските наредби са отменени или обявени за нищожни. Само 2 от подадените протести са отхвърлени, но от компетентните прокуратури са инициирани касационни производства пред ВАС.

В 49 случая атакуваните разпоредби са отменени от съответните общински съвети. Описаните действия са организирани от местните органи на власт в кратък период от време, преди постановяване на решения от административните съдилища. Това е причината образуваните съдебно-административни производства да бъдат прекратени.

Така визираната от прокуратурата незаконосъобразна уредба е елиминирана. Предстои произнасяне на административните съдилища в страната по основателността на останалите прокурорски протести.