"Ще настояваме ДАНС и полицията да положат усилия да издирят всички нелегални мигранти, превозвани в автобуса убиец, с който бяха прегазени двамата полицаи в Бургас, защото са важни за делото".

Това заяви на първото заседание по делото срещу сириеца Омар Аднан наблюдаващият прокурор Димитър Узунов, цитиран от bTV.

Аднан е обвинен в умишлено убийство на двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, загинали при предизвиканата от него катастрофа между автобус с мигранти и патрулка след полицейско преследване на 25 август 2022 г.

"Тактика на защитата е да поиска призоваването на всички 111 свидетели", посочи Калин Янев, адвокат на обвиняемия. Защитата настоява, че катастрофата е не предизвикана умишлено. "Клиентът ми твърди, че е бил непълнолетен по време на извършването на деянието, деянието не е умишлено. Омар е направил спасителна маневра, завиване на дясно, затова ще пледирам, че е действал по непредпазливост", отбеляза адв. Янев.

Защитата иска обвинението за смъртта на двама полицаи в Бургас да бъде преквалифицирано

Защитата иска обвинението за смъртта на двама полицаи в Бургас да бъде преквалифицирано

Предстои разпит на 111 свидетели и 19 вещи лица

Според автотехническата експертиза обаче Аднан е имал възможност два пъти да избегне катастрофата, но не го е направил.

Със защитника на сириеца не е съгласна и майката на загиналия полицай Йордан Илиев: "Абсолютно не съм съгласна с него! Видимо е, че той умишлено ги цели и убива. Не пожелавам същото на защита да се наложи да преживее."

Днес са разпитани двама свидетели - собствениците на автокъщата в Харманли, от която е купен автобусът с мигрантите. Пред bTV те разказват, че превозното средство е било продадено 6000 лв. - за части, но е било в движение. Това станало вечерта преди инцидента. Автобусът бил без регистрационни табели, които са поставени допълнително.

Всички останали, които трябваше да бъдат разпитани като свидетели по делото днес, са в неизвестност от повече от година, включително и част от нелегалните мигранти, пътували с автобуса. Те са напуснали самоволно бежанския център в Харманли.

БГНЕС информира, че по делото трябва да бъдат разпитани 111 свидетели и 19 вещи лица, както и всичките 47 нелегални мигранти, возени от Омар Аднан.