Ямболската районна прокуратура разпореди проверка за насилие над дете в ОУ "Христо Смирненски", съобщават от държавното обвинение.

Прокуратурата се е самосезирала по медийни репортажи за насилие над детето. Проверката е разпоредена от наблюдаващия прокурор. В хода й ще трябва да се установи дали по отношение на детето е проявена агресия.

Проверката е възложена на Областната дирекция на МВР-Ямбол и трябва да бъде извършена в 10-дневен срок.

Училищен директор подаде оставка заради насилие сред децата

Училищен директор подаде оставка заради насилие сред децата

Побойниците могат да бъдат преместени или да получат забележка

Припомняме, че директорът на ямболското училище "Христо Смирненски" Димитър Бояджиев подаде оставка заради скандала, който се разрази с обвинения на деца и родители за системен тормоз в училището. След като клип, заснет от съученичка на тормозеното момиче стана обществено достояние, от регионалния инспекторат обещаха проверка, а майката заяви, че тормозът е от две години. Детето дори било водено в болница заради оплаквания.

От прокуратурата информират, че разследващите трябва да установят кога, къде, при какви обстоятелства и от кого е причинено насилието. Те също трябва да разберат какви са причините, довели до инцидента и какво е провокирало насилието. Проверката също трябва да установи причинени ли са телесни увреждания на детето и какви са те. Трябва да се разбере дали насилието е извършено в учебен час или по време на междучасие, както и къде точно е нанесен побоят - в сградата на училището - учебна стая, коридор или извън нея.

Към момента не е ясно кой е бил дежурният учител и дали той е бил запознат със случая. Не се знае също по време на побоя дали са присъствали учители, възпитатели, охрана, както и дали са били уведомени за възникналия инцидент. Проверката ще търси отговор и на въпроса предприети ли са мерки и действия за преустановяване на инцидента - какви, ако не са - поради какви причини.

Инспекторатът проверява ямболско училище за случай с насилие

Инспекторатът проверява ямболско училище за случай с насилие

Директорът готов да подаде оставка

От държавното обвинение подчертават, че проверката трябва да установи и дали се касае за системен тормоз над детето в училището. Ако се установи, че това е така - ще се изясняват обстоятелствата по всички случаи на проявено насилие над детето.

Проверяващите също ще трябва да установят дали е било упражнявано насилие и по отношение на приятелката на пострадалата, както и дали е отправяна заплаха за живота й. Ако се установи, че това е така, ще се търси информация кога, къде, от кого и по какъв начин е упражнено насилието спрямо нея и каква е била заплахата. Ще се проверява как детето е възприело заплахата и дали се страхува за живота си.

Нов случай на агресия в училище

Нов случай на агресия в училище

По-груба игра, определиха учители пореден клип с бой над ученичка

Проверката на прокуратурата трябва също да установи дали Регионалният инспекторат по образование в Ямбол е извършил проверка по случая и какви са резултатите от нея. Трябва да бъдат събрани характеристични данни за извършителите и да се провери дали се водят на отчет в Детска педагогическа стая, както и дали са прилагани възпитателни мерки спрямо тях по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.