Окръжна прокуратура–Бургас е внесла в съда искане за определяне на нова мярка за задържане под стража спрямо известия местен престъпник Горан Горанов.

Към момента той се намира в психиатричното отделение при затвора в гр. Ловеч, където търпи ефективна присъда. Тя обаче изтича на 1 септември тази година.

Проблемът възниква от това, че спрямо Горанов има постановена от Бургаския районен съд осъдителна присъда със срок от 3 години и 4 месеца затвор. Присъдата е за противозаконно държане на огнестрелно оръжие и въоръжен грабеж.

Тъй като присъдата се обжалва в Окръжния съд е образувано наказателно дело, няколко пъти вече отлагано заради назначаване на експертизи. Новата дата на насрочване на делото е 14 октомври 2016 г.

Това означава, че на практика Горан Горанов ще излезе от затвора в Ловеч на 1 септември и ще трябва да се яви в съда едва на 14 октомври. Според прокуратурата Горан е с висока обществена опасност и мярката му за неотклонение – гаранция от 1500 лв. не отговаря на сериозността на престъпленията, които е извършил.

Спрямо него се провеждат и други три неприключени наказателни производства, като две от тях са срещу него за нанасяне на телесни повреди на служители от затворите – заради предизвикания побой в затвора, Горанов бе преместен в затвора в Ловеч, където има е психиатрично отделение.

Припомняме, Горан Горанов влезе в затвора, за да излежи шестмесечната си присъда за хулиганство.

Това стана обаче само часове след като той нападна и понаби двама католически свещеници в Бургас, след като те му направили забележка да не къса цветята в двора на храма.

Настоящата шестмесечна присъда е също за „екзотична” негова постъпка от 2014 г. Тогава Горанов нахълтва в интернет – клуб, стреля с газов пистолет, след което набива няколко от клиентите.

В продължение на седмици, бургазлията поставяше и кръстове с цветя, наподобявайки окултен ритуал, в различни места на града.

Окръжният съд в Бургас е насрочил разглеждането на искането на Прокуратурата за 25 август от 10.30 ч.