Кметът на Карлово Емил Кабаиванов вече е официално обвинен за умишлена безстопанственост, съобщиха от прокуратурата.

Държавното обвинение определи разпространяваните през последната седмица от бившия шеф на СДС твърдения като умишлени спекулации, с цел предварително да се настрои общественото мнение.

Спрямо карловския градоначалник е взета мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 5 000 лева. Вземането на именно тази мярка за неотклонение е било съгласувано с наблюдаващия прокурор още на 30 юли, когато за пръв път обвиняемият е бил призован. Не е ясно на какво почиват твърденията му, че ще бъде арестуван, коментират още от прокуратурата.

Обвинението касае управляването на Договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.", съфинансирана от европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд на Европейската общност за проект „Доизграждане и модернизация на ГПСОВ и канализационна мрежа в гр. Карлово".

Щетите са за 22 849 лева - плащания по невъзникнали трудови правоотношения с трима негови близки познати, които лично той е поканил да се водят на работа и да получават средства по проекта, без реално да извършват каквато и да било дейност. Подобна е ситуацията и с още петима служители, като разследването в тази насока продължава, уточняват от прокуратурата.

Подчертава се, че обвинението е връчено при четвъртия опит, като и днес Кабаиванов отново се е явил без защитник, разчитайки да предотврати привличането си в качеството на обвиняем.

Тъй като защитата му не е задължителна, според закона, днес привличането е било извършено, макар адвокатът да не се е явил. Обвиняемият е отказал да подпише протоколите, което е удостоверено от свидетели.

Държавното обвинение уточнява, че всички разпитани по делото лица са заявили, че действително са получавали пари без основание, за което той е бил наясно. Някои от свидетелите са били разпитани и пред съдия, които разпити са били проведени в съда и при провеждането им не са присъствали служители на ДАНС.

В хода на производството, част от разпитаните свидетели са се отрекли от първоначално дадените от тях, под давление на общинското ръководство, лъжливи показания. Посочили са и че са били изготвени фалшиви документи, които да удостоверят невярното обстоятелство, че членовете на звеното за управление на проекта са посещавали работните си места. Тези документи са приобщени по делото в оригинал.