Софийска градска прокуратура (СГП) се заема със сигнала на депутатите и този на "Боец" по отношение на собствеността на руската църква.

Въпросът има два аспекта - правото на собственост документално и канонически аспект, свързан със стопанисването на храма. Затова и ще се изискат документи за служенето в църквата и спирането на достъпа на миряни, които да останат интимно с Бога.

Ще се пита и Руското посолство къде е ключът, кой е заключил църквата, кога ще я отключат и ще се извършват ли религиозни обреди.

Заместник-градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев посочи, че е възложена проверка на ДАНС. От редица институции ще се изискат документи.

По каноническите въпроси обаче прокуратурата не може да се произнесе, стана ясно от Кръстев. Правото на собственост е различно от правото на провеждане на религиозни обреди, обясни прокурор Кръстев, като затова и ще се изиска становище от дирекция Вероизповедания към Министерски съвет и БПЦ.

Ще се извърши проверка за собствеността. Ще се изследва има ли неистински документи около представения констативен нотариален акт за църквата, стана ясно още от думите му. Ако нарушения са налице и те са извършени евентуално от лице с дипломатически статут, прокуратурата не би могла да предприеме наказателно преследване заради регламентите на Виенската конвенция. Според изводите от проверката след това от страна на БПЦ могат да се заведат граждански искове, смятат още прокурорите.

Денков не знае дали Синодът може да влезе в Руската църква

Денков не знае дали Синодът може да влезе в Руската църква

Кабинетът готов да съдейства, ако това е в правомощията

Припомняме, вчера, след като от Агенцията по вписванията потвърдиха разпространения от руското посолство констативен нотариален акт, от Министерство на правосъдието заявиха, че въпросът е много по-сложен и трябва да се търси включително и в архивите на Столична община, и то крепостен акт от по-миналия век. 

Междувременно т.нар. Руска църква в София остава с катинар, сложен от руското посолство със заявката, че съдбата на църквата ще бъде решена от Московската патриаршия, и с аргумент, че няма свещеници, които да провеждат богослужение, след като от ДАНС изгониха Васиан (Змеев) и други двама руски граждани за осъществяване на шпионска дейност в полза на Руската федерация. 

Васиан (Змеев) се страхува от завземане, насилие и "украинизация" у нас

Васиан (Змеев) се страхува от завземане, насилие и "украинизация" у нас

Митрофанова отрича патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит

Патриарх Неофит вече назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква, като извършват обичайните богослужения, уведомен е и руския патриарх, но отговор и до този момент няма. Реакцията на Светия синод ще бъде обсъдена на 3 октомври, като преди това някои митрополити вече се изказаха разнопосочно.