Прокуратурата поиска екоминистър Емил Димитров да провери причината за наличие на тежка строителна техника в Национален парк "Рила".

Проверката е образувана по информация в медиите за забелязани тежки строителни машини в района на Седемте рилски езера в Национален парк "Рила".

Твърди се, че строителните дейности, осъществявани в района на езерото "Бъбрека", са незаконосъобразни, пишат от държавното обвинение. По този повод от прокуратурата в Кюстендил са поискали местната полиция да провери ситуацията и са уведомили Върховна административна прокуратура.

Ревизоро не видя багери на Рила

Ревизоро не видя багери на Рила

След разпореждане на Борисов направи проверка

Очакванията на прокуратурата са МОСВ да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в Природния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк "Рила".

За предприетите мерки и резултатите от тях ВАП следва да бъде уведомена незабавно, се казва в съобщението на прокуратурата.

Проектът за Рилските езера нямал ОВОС

Проектът за Рилските езера нямал ОВОС

МОСВ издъхва от некомпетентност, твърдят еколози

Припомняме, на 1 юли 2020 г. Борисов разпореди проектът за Седемте рилски езера да бъде спрян.

За случая с появилия се багер до езерото Бъбрека стана ясно преди дни. От парка обясниха, че няма да се строи нищо, а багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

Вицепремиерът Томислав Дончев беше изрази лаконичен коментар по случая: Грозно.

Прокуратурата започна проверка.