Искането за задържане под стража на съдия Румяна Ченалова вече се намира в Софийския градски съд (СГС). То е внесено днес от Софийската районна прокуратура, съобщават от държавното обвинение.

Съдия Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление.

Припомняме, на 14 април съдия Румяна Ченалова бе обявена за общодържавно издирване, след като нито един от обявените като актуални адреси не са се оказали такива. Това станало ясно, след като служители на Съдебна охрана в София и Стара Загора се опитвали да я намерят, за да я доведат принудително за разпит. До това се стигнало, тъй като съдийката не се явила доброволно. Същата вечер Ченалова се явила при следователите и бе задържана с прокурорско постановление до 72 часа. Тя се намира в ареста на Националната следствена служба.

На 22 януари съдия Румяна Ченалова бе отстранена с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от 6 месеца, заради образувани две дисциплинарни производства срещу нея.

След сигнал на френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан за използване на съда за отнемане на френска фирма започна проверка на работата на съдия Ченалова.

Т.нар. скандал „Белведере" провокира още 6 сигнала във ВСС за работата на Ченалова по търговски дела, включително едно от тях и шумното дело по обявяване в несъстоятелност на телевизия 7 дни и работата на синдика от Бургас Велков.

Името на съдия Ченалова се свързва и с шумния в началото, но разточил се във времето процес срещу бившата барета Алексей Петров.

В телевизионно интервю вчера братът на съдия Румяна Ченалова, който е адвокат, увери, че тя не се е укривала от органите на реда. Той смята, че сестра му е нарочена за изкупителна жертва.