Софийската градска прокуратура е внесла в Софийския градски съд обвинителния акт срещу руснака Герман Костин за умишлено убийство на 5-годишния Никита. Това съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че тялото на момченцето бе открито на 20 март миналата година в куфар край село Пасарел. Край Приморско пък бяха открити останки, които бяха идентифицирани като майката на детето – Анна Леонтиева. За момента Костин е обвинен само за убийството на детето.

Обвиняемият руснак е със статут на постоянно пребиваващ у нас, като постоянното му местожителство е в Северен Кипър. През 2012 г. той публикувал в интернет обява за продажба на имоти там. Бащата на Никита се заинтересувал и се свързал с Костин. Майката и бащата отишли в Северен Кипър, а Герман Костин и съпругата му им предложили да разгледат няколко обекта. Съпругата на Костин била агент по недвижими имоти. След като семейството се прибрало в Русия, водело електронна кореспонденция с обвиняемия относно евентуална покупка на жилище.

В началото на 2013 г. родителите на момченцето купили жилище в комплекс в Северен Кипър на името на майката. Тя и синът й се преместили в Кипър. Бащата често контактувал с Костин, който предложил на семейството да се включи в изграждането на блок с 20 апартамента.

Костин показал земята, върху която следвало да бъде изграден комплексът. Той предложил на бащата да заплати сумата от 60 000 евро като дял в бъдещия  проект.

От своя страна той платил сумата от 60 000 евро. Едната част дал на Костин в кеш, а друга превел по негова сметка по банков път. Договор не бил съставен.

По-късно бащата видял как се извършва строителството. Били вложени пари и във втори проект. Поради затруднения в превода на сумите, бил изготвен фиктивен договор. По-късно Костин предложил и трети инвестиционен проект.

За нито един от проектите мъжът на Леонтиева не получил от Костин официален документ.

Докато жената била в Русия, за детето се грижели обвиняемият Герман Костин и съпругата му. Леоентиева пътувала от Кипър до Москва и обратно през май и юни 2014 година. В Русия се наложило да бъде издаден препис на акта за раждане на детето от руските власти, така че тя разполагала с два.

На 16 юни се обадила на съпруга си в Кипър и го уведомила, че е започнала бракоразводна процедура. Юли месец същата година тя пристигнала да живее в България, където Герман Костин ги настанил в свое жилище. Там останали до септември, а по-късно се преместили в апартамент под наем, в близост до дома на Костин.

При среща с бащата в Кипър, Костин съзнателно го заблудил, че семейството му заминало с млад мъж с турски произход в неизвестна посока. Опитите на бащата да намери семейството си, се оказали неуспешни. Костин никога не казал, че знае къде се намират майката и детето.

На 1 ноември бащата пристигнал в България, където бил посрещнат от Костин. Отново сключили сделка, като бащата превел по сметката му 80 000 евро.

Костин и майката с детето пътували до различни населени места в България. Той контролирал движението, взаимоотношенията и личния живот на майката.

След като Леонтиева започнала да се интересува по-настоятелно за сделките в Северен Кипър, Костин решил да се облагодетелства от тях, но пречката била, че майката е в течение на всички сделки.

На 8 февруари в 13.08 часа тя разговаряла по телефона с Костин. По-късно той ги качил на колата си и потеглили към Приморско. Пътуването е документирано от камери на бензиностанции. Вечерта Костин тръгнал в посока София, но само с детето.

На 2 март 2015 г. в местността „Китка”, резерват „Перла”, находящ се до тракийско селище „Беглиташ” до гр. Приморско, бе намерен труп на жена, за който е установено, че е на майката.

Костин решил да умъртви детето. На неустановено място в София в периода 08.02.2015г.-09.02.2015г.той  притиснал с едната си ръка шията на детето, а с другата си ръка частично запушил носните дихателни отвори – ноздрите на детето, като по този начин го задушил и му причинил механична асфиксия, в резултат на която настъпила смъртта на момчето.

Обвиняемият съблякъл дрехите на детето, повил го  старателно със синя хавлиена кърпа, поставил го в куфара „Самсунайт”, зелен на цвят, собственост на майка му.

На 09 февруари 2015 г. около 08.11 ч., сутринта Костин се придвижил с лекия си автомобил до района на с. Долни Пасарел, водоема при ВЕЦ „Кокаляне” и огледал добре района. Същия ден в 11.30 часа той посетил стоматолог, тъй като казал, че има проблем, но се оплакал и от контузия на дясната си китка.

На 09 февруари 2015 г. след 12.00 часа Костин посетил своя позната, като й казал, че майката и убитото дете са заминали. Той й казал още, че е минал, за да остави учебници. В един от тях жената видяла акта за раждане на момчето и му казала, че то не може да излезе извън страната без документа.

Привечер се прибрал в дома си, взел куфара „Самсунайт”, потеглил с лекия си автомобил в посока с. Кокаляне. Същата вечер изхвърлил куфара във водата при бент „Кокаляне” на язовир „Искър”.

На следващия ден заминал за Кипър, а тялото на детето бе открито на 20 март от случайни граждани.

Петорна съдебно-медицинска експертиза установила, че тялото на детето е престояло във водата и влажна среда между 30 и 60 дни след смъртта си до откриването. Обвинението се подкрепя и от доказателства, разпит на свидетели, експертизи.

Предстои съдът да насрочи делото за разглеждане.