Софийска градска прокуратура (СГП) не е съгласна с правните изводи на Софийски градски съд (СГС), съобщават от прокуратурата. Държавното обвинение ще протестира в законоустановения срок присъдата, с която на 24.06.2022 г. съдът признава за невиновен подсъдимия Боян Расате за невинен, по обвинението за хулиганство.

През изминалата седмица съдът освободи Расате от наказателна отговорност, като му наложи глоба в размер на 3000 лева. Наложената му мярка за неотклонение на Боян Расате също бе изменена от "парична гаранция" на "подписка".

На 06.06.2022 г. Прокуратурата на Република България изпрати в 47-ото Народно събрание експертни предложения за промени в Наказателния кодекс (НК). Част от тях са насочени към осигуряване на необходимата наказателноправна защита при престъпления, извършени от омраза.

Припомняме, че Расате беше подведен под наказателна отговорност в началото на годината за хулиганство. на 30.10.2021 г. обвиняемият заедно с група лица, нахлуха в офис на Фондация "Р. Ц. Б." на бул. "Княз Ал. Дондуков" в гр. София, където по това време била организирана среща на тема "Помощ на транссескуални лица". Расате е нанесе удар с ръка в областта на лицето на намираща се в офиса жена.

Само глоба за Боян Расате за нахлуването в ЛГБТИ-центъра

Само глоба за Боян Расате за нахлуването в ЛГБТИ-центъра

Изменена бе и наложената мярка за неотклонение от парична гаранция в подписка