Софийската градска прокуратура води разследването на катастрофата с автобус, след която почина 17-годишно момиче от София, съобщиха от СГП.

Катастрофата стана на 21 януари 2022 г. в гр. София на бул. "Царица Йоанна". Автобус е блъснал 17-годишната А. Н. Момичето било незабавно настанено в "Пирогов" с работна диагноза "политравма" и с опасност за живота.

Тя е с рядка кръвна група, но на призива в социалните медии над 100 души чакаха дълго в студа, за да дарят кръв. Подобна активност на кръводарители е рядкост в последните години.

Въпреки оказаната ѝ медицинска помощ, на 24 януари Александра почина. Назначената по делото съдебномедицинска експертиза е установила причинна връзка между получените при пътнотранспортното произшествие травми и смъртта на А. Н.

От днес, 26 януари, делото е прието по компетентност от СГП. Събрани са доказателства за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. "в" във вр. с чл. 342, ал. 1 НК. Дадени са указания за извършването на конкретни действия по разследването.

Досъдебното производство по случая е започнало в условията на неотложност и се води в Сектор "Разследване на транспортни престъпления" към отдел "Разследване" на СДВР. Предприети са незабавни действия за събиране и запазване на доказателства и за установяване на всички факти по случая. Разпитани са свидетели, направен е оглед на местопроизшествие, изготвена е скица на местопроизшествието, приобщени са записи от видеокамери, назначени са експертизи, извършени са и други действия по разследването, вероятно и обследване на пътната настилка.

Шофьорът на автобуса не е употребил алкохол. Изясняват се причините за възникване на пътнотранспортното произшествие.