БТК Върховната касационна прокуратура не е изисквала от Агенцията за приватизация документи и становища по сделката за БТК по повод сигнала на ОДС. Това каза пред Дарик радио председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и депутат от НДСВ Валери Димитров.

По думите му, вчерашното решение на прокуратурата да спре сделката е обезпечителна мярка, а за обвиненията на ОДС трябва да се търсят доказателства.

Гроздан Караджов от ОДС, смята че решението за спиране на сделката е санкция срещу управляващите. Той припомни, че срокът за преговори изтича на 11 декември, което според него е недостатъчно за промяна в устава на БТК, която да гарантира националните интереси.

Според Караджов, с внесения в парламента правителствен проектозакон за промени в закона за приватизацията ще се гласува текст, който да разрешава дори при влязло в сила осъдително решение да се продължава приватизационната процедура.

Валери Димитров потвърди, че такъв текст е разглеждан в икономическата комисия и не е бил критикуван от членовете й.



От вчерашния ден:



Върховната касационна прокуратура е постановила спиране на сделката за БТК по член 185 по Наказателно-процесуалния кодекс, съобщи БНР.

Ако има основание за извършване на престъпление, следователят и прокурорът могат да поискат такова нещо, предвижда този член от Наказателния кодекс.

Успоредно с това Върховната касационна прокуратура е започнала проверка по сигнала на ОДС срещу министри от кабинета “Сакскобургготски” във връзка със сделката за БТК.

Спирането на процедурата за приватизацията на БТК и образуване на наказателно дело трябва да стресне управляващото мнозинство, за да не се предприемат действия, които биха опозорили българския парламент.

МихайловаТака коментира решението на прокуратурата заместник-председателят на СДС Екатерина Михайлова, свързвайки го със започналото разглеждане и приемането на първо четене на проект за закон за приватизация и следприватизационен контрол, внесен от правителството.

Днешното решение на касационна прокуратура доказва, че нашият сигнал е бил крайно необходим, подчерта Михайлова и добави, че оттук нататък приватизаторите на телекома ще бъдат под контрола на прокуратурата, което успокоява, че няма да бъдат нарушени национални интереси на страната ни.

Пламен ПетровОт своя страна министърът на транспорта заяви, че правителството ще се съобрази с решението на прокуратурата. Не бих си позволил да коментирам решението й, то е такова, каквото е. Считам, че има доста голям политически елемет в повдигнатите обвинения и не съм съгласен с тяхното съдържание. Стратегията по приватизацията се спазва стриктно в процедурата, добави Пламен Петров.