От Великотърновската Окръжна прокуратура внесоха обвинителния акт срещу Илиян Здравков за грабеж, придружен с убийството на 23-годишната Вероника Здравкова.

Трагедията стана на 28 февруари 2015г., във Велико Търново, в района на Южен пътен възел, на северния бряг на р. Янтра, на около 30 метра западно от каменен мост над реката. Мостът свързва ж.п. гара Велико Търново с Южен пътен възел.

Нападателят чрез употреба на сила е отнел дамската чанта, два мобилни телефона, портмоне с  25 лева в него, сребърни бижута, парфюмна вода и други лични вещи на обща стойност 401,81 лева, собственост на Вероника Здравкова.

Илиян Здравков нанесъл удари с брадва в челната и в тилната област на главата, които предизвикали  счупване на черепния покрив и основа. Със същата брадва нанесъл удари и в областта на лявото рамо на долната челюст на пострадалата. Нараняванията са причинили смъртта на Вероника Здравкова.

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив - Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание Здравков изтърпял в Затвора Ловеч на 06 януари 2015г.

В хода на разследването Здравков е направил пълни самопризнания. Разпитани са 24 свидетели, 18 вещи лица са изготвили експертизи, открити и иззети са множество веществени доказателства. Разследването е приключило за 4 месеца. Илиян Здравков е с мярка за неотклонение „Задържане под стража".