Прокурорът от Окръжна прокуратура в Благоевград Георги Качорев, който е наблюдаващ по делото срещу Емил Първанов - Ембака, ще бъде подведен под дисциплинарна отговорност поради системни пропуски и забавяне на наказателните дела.

Това е установила проверка на работата на прокурора, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Припомняме, на 12 юли съдът разпореди обвиненият за убийството на строителния работник Николай Чивиев на магистрала „Струма” миналото лято да бъде пуснат от ареста. Причината е изтеклият законов 8-месечен срок за задържане, без прокуратурата да е предприела нещо през това време.

Няколко часа по-късно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на целия разследващ екип. Още същата вечер стана ясно, че прокуратурата е повдигнала на Ембака ново обвинение – за палеж, което го върна в ареста.

Вчера обаче Ембака беше пуснат срещу подписка от Софийския апелативен съд с аргумент, че няма промяна в процесуалното поведение.
Случаят е скандален, тъй като Емил Първанов се укриваше в продължение на месеци от служителите на реда преди да се предаде на правосъдието.

Констатирани са множество случаи на дисциплинарни нарушения в работата на прокурор Георги Качорев, посочват днес от прокуратурата..

Като пример се дава именно производството срещу Ембака, където се вижда, че той е задържан и обвинен 09.11.2015 г., но от периода 04.12.2015 г. до 06.07.2016 г. процесуално-следствени действия по разследването не са извършвани.
Проведен е единствено разпит на обвиняемия - на 17.06.2016 г., който е заявил, че не желае да дава обяснения, тъй като не присъстват упълномощените от него защитници.

Налице е 7-месечно бездействие от страна на наблюдаващия прокурор и разследващите органи.

Според проверяващите прокурор Качорев е допуснал бездействие, което неоправдано е забавило производството, и не е изпълнил служебните си задължения по чл.46 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) - не е осъществявал ефективно функцията си по ръководство и постоянен надзор на разследването.

Проверени са и други преписки и производства на Качорев.

Резултатите от извършената проверка сочат, че процесуално-следствените действия не са извършвани ритмично по досъдебните производства, наблюдавани от прокурор Качорев. Установени са  ръководени от Качорев разследвания, продължили повече от 7-8 години, без да са приключени с окончателен акт.
Установени са случаи, през които не са извършвани никакви процесуално-следствени действия или обемът на извършените е явно несъпоставим с изтеклия изключително дълъг период на разследване.

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал Прокурорската колегия на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу прокурор Качорев.

Установено още, че прокурор Георги Качорев е прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, но повече от 8 години е командирован да изпълнява функции на прокурор в Окръжна прокуратура. Разпоредено е незабавно прекъсване на командироването.