Пред Съдебната палата във вторник се проведе пореден протест под мотото "Нито една повече" - този път след пореден случай на убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие, съобщава БНР.

Припомняме, че на 20 юни бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си.  Той бе оставен за постоянно в ареста. Гигов е бил задържан от органите на реда и преди. През март тази година той се озова в ареста и заради обиди спрямо полицейски служители и оказване на съпротива при задържането си.

На протеста присъстваха и част от жертвите на Орлин Гигов. 

Снимка 671520

Източник: БГНЕС

"Искам да кажа, че това е много тежък случай, морален случай. Аз съм украинка, бежанка, с две висши образования и никога не съм си мислела, че това може да ми се случи. В съда много тежко се установяват фактите по случаите на домашно насилие и по моему е невъзможно доказването. Свидетелите се отказват от показанията си, полицията казва, че това е битово-семеен проблем - нека се разбират. Медиците описват травмите, но не ти казват, че в съда важи само съдебно-медицинска експертиза", заяви една от тях - украинска гражданка, представила се като Алла. 

Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да предприемат конкретни действия. Настояваме за справедливост на жертвите, за адекватно работещ съдебен процес. Искаме съдебната система да се събуди от "дълбоката си дрямка", а също така смятаме, че е необходимо служителите на МВР да бъдат обучавани за това как да работят с жертви на насилие и освен това да бъдат запознати със законите. И също така настояваме за изграждането на кризисни центрове за жертви на домашно насилие във всяка община, които не просто да са достатъчно големи, адекватно да посрещнат нуждите на общината, но също така и и да предоставят адекватна подкрепа на жертвите да продължат живота си", посочи Валя Маринова, един от организаторите на протеста от платформата "Феминистка библиотека".

Делото за убийството на Евгения Владимирова продължава наесен

Делото за убийството на Евгения Владимирова продължава наесен

Назначената медицинска експертиза все още не е готова

"Ако тази условна присъда към Орлин Гигов не беше отменена, защото той малко след тази условна присъда нападна непозната жена на спирка и я преби. Всичко това стана не, защото някой специално го "покриваше" него, а защото системата не работеше, защото никой не обръщаше внимание на сигнала за домашно насилие", заяви журналистът Владимир Йончев.

Междувременно, във вторник стана ясно, че Апелативният съд в София отложи делото за убийството на Евгения Владимирова за 8 октомври. Причината е, че назначената в предходното заседание медицинска експертиза все още не е готова. 

Преди два месеца се проведе първо заседание по делото, което вече е на втора инстанция, след като Софийският градски съд осъди на доживотен затвор съпруга на жертвата Орлин Владимиров и баща му Пламен. Присъдата обаче бе обжалвана.

Съдът назначи експертиза, която да установи механизма на убийството и причините за смъртта на жената. Експертизата бе поискана от защитата на двамата подсъдими. 

Убийството на жена в Бургас не е станало пред очите на детето ѝ

Убийството на жена в Бургас не е станало пред очите на детето ѝ

Убиецът е 35-годишен мъж, с когото жертвата живеела на семейни начала

Според адвоката на близките на загиналата Иво Найденов, ако има различие в експертното мнение, може да се наложи нова, арбитражна експертиза.