Медицински одит на болницата "Св. Иван Рилски" в Разград е разпоредил министърът на здравеопазването Петър Москов. Поводът е смъртта на петмесечното момиченце от с. Голям Поровец, което почина на следващия ден след изписването му от инфекциозно отделение на разградската болница, съобщава БНР.

Детенцето е седмо в семейството на социално слаби родители- Метин и Хафизе Мехмед, които полагат добри грижи за децата си. Бащата е особено доволен от най-големия си син, които вече има 46 шестици в училище, съобщава Нова телевизия.

Бащата недоумява, как така при съпругата му, в негово отсъствие, са идвали социални служители и са заплашвали майката, че ще отведат децата им. Той твърди също, че до този момент никое от децата- две дъщери и четирима синове, не е лежало в болница, а и той е ползвал помощ само за огрев, за всичко останало се грижи сам със заплатата си.

Бащата на починалата Сезен се е свързал с друг баща, потърпевш от "услугите" на разградската болница и е твърдо решен да потърси възмездие в съда за загубата си. Одитът на медицинското заведение започва във вторник.

Смъртта на момиченцето от разградското село Голям Поровец е настъпила в резултат на двустранна бронхопневмония. То е било лекувано в инфекциозното отделение от 9 до 13 март.

Това не е първата детска смърт, настъпила след преглед в разградската болница. В края на миналата година пред Спешното отделение почина 8-годишно момче от село Иван Шишманово, след като медиците го пренасочили за лечение във варненска клиника, обяснявайки, че в лечебното заведение няма детски хирург.