Ще бъдат положени усилия да се установи дали е допуснато прилагането на лекарствените продукти с изтекъл срок на годност към онкоболните. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, по-рано стана ясно, че изпълнителният директор на "Специализирана болница за активно лечение по онкология" ЕАД - гр. София д-р Валентин Ангелов е обвинен в безстопанственост, след 2-годишно разследване по сигнал на ДАНС.

Настъпилата щета е над 1 900 000 лева.

За 2 млн. лв. разследват шефа на болницата по онкология в София

За 2 млн. лв. разследват шефа на болницата по онкология в София

Заплащани са лекарства, на цени по-високи от най-ниските договорени в една процедура

Няма проблем по процедурите за провеждане на обществени поръчки за доставката на лекарства за онкологията.

При изпълнението на договорите обаче е налице разхищение на средства на болницата, подчерта Арнаудова. Установени са няколко изключително фрапиращи нарушения. Заплащани са лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, с изтичащ срок на годност. Имало е възможност фирмата-доставчик да плати неустойка на болницата, но лечебното заведение не е събрало такава.

"Д-р Ангелов е допуснал да се договарят едни и същи лекарствени продукти на различни цени с различни доставчици", посочи още Арнаудова.

Заплащани са лекарства на цена, която е по-висока от договорената, по-висока от посочената като пределна в позитивния лекарствен списък и цената, която заплаща НЗОК.

Румяна Арнаудова посочи, че д-р Ангелов е първият обвиняем и не изключи възможността с обвинения да се сдобият още длъжностни лица, ако се съберат доказателства.

Ангелов се е явил с двама адвокати. Не се е признал за виновен. Заявил, че изпълнението на договора е възложил на други длъжностни лица. Той е с мярка "подписка".

Разследването продължава. Разпитани са лекари. Пациенти са разпитвани за това дали са получили лечение, дали са им прилагани съответните лекарствени препарати.

"За нас беше важно да установим капацитета, с който разполага болничното заведение, дали е бил надвишен", каза Арнаудова и уточни, че няма такива данни.

"Напълно е възможно да съберем доказателства и срещу други длъжностни лица", смята Арнаудова.