Проверява се дали и други полицейски служители са участвали в схемата за имотни измами, във връзка с която в Русе бяха арестувани полицай и още двама души. Това стана ясно на пресконференция, за която съобщи БНТ.

Разследва се престъпна група, занимавала се с имотни измами, най-често по отношение ма лица в социален риск. Групата е действала от ноември 2020 г. до момента.

"В Окръжна прокуратура-Русе е на производство дело за 4 престъпления - за организирана престъпна група с 3 лица, едно от които е замесен полицай. Второто е за измама с користна цел. Третото престъпление е представяне на неистински документи с цел имотна облага, четвъртото е за неистински официални документни", обясни наблюдаващият прокурор Радослав Градев.

Разследването обхваща 5 имотни измами, като 4 от тях са извършени чрез фалшиви завещание, а едната - с неистински нотариален акт. "Схемата на извършване на престъпленията е след изготвянето на това неистинско завещание, се посещава нотариус, при всеки случай е различен, който да обяви саморъчните завещание. Впоследствие лицата, на които са завещани имотите, продават имотите на трети добросъвестни лица, така ги заблуждават", допълни Градев.

Арестуваха три лица, сред които и полицай, за имотни измами в Русе

Арестуваха три лица, сред които и полицай, за имотни измами в Русе

Те изготвяли фалшиви завещания за скъпи имоти

"Имотите включват земеделски земи в землище на община Две Могили и недвижим имот- апартамент на територията на гр. Русе", каза още той.

На 15 април 2024 г. са извършени 24 претърсвания и изземвания, четири от които - в служебни помещения в Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Русе.

В хода на разследването са разпитани над 20 свидетели и са назначени множество експертизи, а на заподозрените са повдигнати обвинения, като те са задържани за срок до 72 ч.

Ролята на задържания полицай в схемата е била да дава информация за набелязаните хора. "Установено е, че служители на МВР са предоставяли информация, като са използвали информационните масиви на МВР, като роднински връзки, данни, адреси, подписи", заяви Христо Христов, заместник-директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.