arest 11-ти състав на Софийски районен съд, с председател Лозан Панов ще проведе пето заседание, при закрити врати, по делото срещу Йордан Гиздов, Валентин Николов и Цветко Ненов, обвинени за отвличане и изнасилване.

Четвъртото заседание по делото беше отложено, поради неявяване на пострадала, която беше нередовно призована от МВР. Третото заседание, също беше отложено по нейна молба. Тогава съдът прие болничен лист, внесен от жертвата на престъплението и искане, с която тя моли за отлагане на процеса, за да се спази правото й на защита и за да й се даде възможност да се конституира като граждански ищец и частен обвинител.

За предстоящото заседание съдът постанови пострадалата да бъде принудително доведена в залата.

Припомнямe, че срещу Гиздов и Николов са предявени две обвинения за изнасилване, престъпление, за което се полагат от 3 до 8 години затвор, и за отвличане. Третият - Ненов е обвинен само за отвличане, за което НК предвижда от 1 до 6 години затвор.

В обвинителния акт се посочва, че тримата обвиняеми са се познавали отпреди. На 10 юни 2002 г. те пътували в лек автомобил “Мерцедес” в посока кв. “Подуяне”, когато вниманието на Гиздов било привлечено от младо момиче с къса жълта пола. Колата спряла, Гиздов слязъл от мястото, разположено до шофьора - Ненов, хванал момичето през кръста и го хвърлил в краката на Николов, седящ на задната седалка. Моментът на отвличането бил забелязан от случаен човек, който позвънил веднага на тел.: 166. По-нататък обвинението твърди, че Гиздов и Николов последователно са извършили полов акт с момичето.

Мерките за неотклонение и на тримата обвиняеми “задържане под стража” са наложени на 5 септември 2002 г.